Konkurenceschopnost Česka dál klesá. Nejlépe je na tom naopak Švýcarsko

Schopnost České republiky ekonomicky konkurovat ostatním zemím už několik let klesá. Podle nejnovějšího průzkumu Světového ekonomického fóra se pozice Česka snížila také letos. V aktuálním žebříčku jsme si pohoršili o sedm příček na 46. místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Provoz v automobilce

Provoz v automobilce | Foto: Comstock Images

Letošní propad konkurenceschopnosti Česka je dosud největší v historii.

Příčinou poklesu je podle Světového ekonomického fóra hlavně špatné fungování státu a jeho institucí.

Z průzkumu fóra, který zveřejnily Hospodářské noviny, hraje důležitou roli také nedůvěra v politiky a stát. Méně než čeští manažeři a podnikatelé důvěřují státu už jen v Argentině a Libanonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody klesající konkurenceschopnosti Česka vysvětluje redaktor Jan Beneš

Podle Světového ekonomického fóra je třeba zlepšit kvalitu vzdělávání a posílit na školách některé obory. Podnikům vadí rovněž neustále se měnící systém zdanění a nepružný trh práce. To znamená nejrůznější předpisy, které jim znesnadňují propouštění a najímání nových zaměstnanců.

V žebříčku je na prvním místě opět Švýcarsko. Následují Singapur, Finsko, Německo, Spojené státy, Švédsko nebo Hongkong. Česko se tedy v žebříčku dostalo například za Ázerbájdžán nebo Portoriko a stále se propadá už od roku 2009.

Propad v žebříčku pokračuje už čtvrtý rok

Ze sousedních zemí už se před Českou republiku dostalo třeba Polsko. To potvrzuje jiný výzkum, který nedávno zveřejnil švýcarský institut International Institute for Management Development. I podle něj se konkurence Česka stále zhoršuje.

Z jednotlivých ukazatelů konkurenceschopnosti skončila Česká republika nejlépe v oblasti základní infrastruktury. Tady obsadila 15. místo. Co se týče zahraničního obchodu patří Česku 25. příčka.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme