Konkurenceschopnost Česka má zlepšit nová strategie

Dostat Českou republiku do elitní dvacítky do elitní dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa má za cíl nová strategie z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. S materiálem na roky 2012 až 2020 souhlasí odbory i zaměstnavatelé, nyní ho posoudí vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Kocourek

Martin Kocourek | Foto: Tomáš Adamec

V předchozích letech se pozice Česka zhoršovala a loni se na světovém žebříčku konkurenceschopnosti Světového ekonomického fóra propadlo o pět pozic na 36. místo.

„Vytkli jsme si cíl, že bychom v roce 2020 mohli proniknout mezi dvacet nejúspěšnějších zemí na světě. Bude to představovat ještě velké reformní úsilí, a pokud se nám to podaří, zároveň i dobrý odrazový můstek, abychom se v dalších letech mohli posunout ještě dále,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek představil novou strategii konkurenceschopnosti ve Světě o deváté Rádia Česko

Hlavními pilíři nové strategie, která má k tomuto cíli pomoci, jsou podle něj efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi.

„Pokud vláda tuto strategii vláda přijme a podaří se prosadit základní reformní zákony, tak můžeme posun na žebříčku zaznamenat už velmi brzo, nicméně první znaky zlepšování naší konkurenceschopnosti se mohou projevit po třech letech,“ očekává Kocourek.

Součástí projektu je například novela zákona o investičních pobídkách, díky které by tuto podporu v budoucnu mohly čerpat také projekty zaměřené na výzkum, vývoj a strategické obchodní služby. Ministerstvo také plánuje spustit společný fond státního a soukromého kapitálu, který by měl podporovat perspektivní projekty tuzemských firem, jejichž financování je normálně obtížné.

Koncept mohla připomínkovat odborná veřejnost, na včerejším jednání tripartity s ním souhlasili i zástupci odborů a zaměstnavatelů. Své hodnocení dnes přidá také Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. „Doufám, že OECD nám doporučí v této práci pokračovat, případně nám řekne, které kroky zlepšit,“ dodal ministr.

Barbora Kreuzerová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme