Konkurenceschopnost Česka omezují neefektivní státní úřady

Rozvoj české ekonomiky brzdí především neefektivní státní úřady, pomalé soudy nebo nedostatečná infrastruktura. Upozorňuje na to analýza konkurenceschopnosti České republiky, kterou dnes zveřejní ministerstvo průmyslu a obchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba

Výroba | Foto: Tomáš Adamec

Silnou stránkou české ekonomiky je kvalitní výzkum, ale problémem je minimální vazba na podnikový sektor, což je pro rozvoj klíčové.

Česká republika má také schopnost přilákat zahraniční investory a její výhodou je i stabilní hospodářské prostředí, konstatuje analýza.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zhoršování konkurenceschopnosti připustil v Ranním interview Radiožurnálu ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek:

Jsme ale do velké míry závislí na dovozu nových technologií, a je proto podle ministerstva potřeba více investovat do vlastních inovací, a to i soukromý kapitál.

Resort proto začal s přípravami na vytvoření fondu, který bude podporovat inovativní české podniky. Polovina prostředků fondu by měla pocházet ze soukromých firem. Soukromý sektor by měl možnost podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka dohlížet na to, jaké projekty se podporují a zároveň by participoval na výnosech projektů.

Ministerská zpráva také upozorňuje, že ekonomickou aktivitu oslabuje snížená vymahatelnost práva a vysoká administrativní zátěž pro podnikatele.

Zhoršování konkurenceschopnosti Kocourek připustil v Ranním interview Radiožurnálu:

Přehrát

00:00 / 00:00

Kocourek a Liška.mp3

„Ty problémy máme největší v oblasti takzvaných institucí a naše největší příležitosti jsou v tom, že máme schopnost k inovacím, máme schopnost mít adaptabilní podnikatelský sektor. Takže bude to o tom, že musíme zlepšit fungování institucí a zároveň podpořit naše inovační schopnosti."

Česko se loni na světovém žebříčku konkurenceschopnosti propadlo o pět pozic, na 36. místo.

Česká ekonomika je zemí exportní, z 85 procent do Evropské unie, problémem může být podle Kocourka velká závislost na trhu Evropské unie: „Jedním z řešení je obrátit se na trhy mimoevropské, uspět a rozložit rizika plynoucí z našeho exportu.“

Podle generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy Zdeňka Lišky je potřeba podporovat rezorty při vyjíždění prezidenta, premiéra nebo jednotlivých ekonomických ministrů do zahraničí.

Analýza Ministerstva průmyslu a obchodu se nezabývá pouze zlepšením legislativní zátěží pro firmy a podnikatelským prostředím, ale myslí na podporu vědy, výzkumu a školství:

„Postrádáme podporu technického vzdělávání, kterou budeme potřebovat pro budoucí rozvoj průmyslu. Pociťujeme nedostatek financí pro podporu vědy a výzkumu a podporu inovací. Budeme usilovat o posílení našeho operačního programu pro inovace a zároveň chceme přinést takzvaný fond rizikového kapitálu, kde by participoval i soukromý sektor,“ dodává Kocourek.

Milan Kopp, Lucie Husárová 1, Michaela Vydrová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme