Konkurz Sazky by mohl skončit. Věřitelé asi přijdou o většinu pohledávek

Kauza kolem krachu loterijního gigantu Sazka se dočká definitivní tečky. Insolvenční správce Josef Cupka podal soudu návrh na konečnou zprávu. Vyplývá z ní, že věřitelé se budou muset smířit s velkými ztrátami. Asi 70 procent pohledávek se nepodaří uspokojit. Přesto Cupka věří, že soud jeho návrh schválí. Konkurz by pak skončil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto)

Sídlo společnosti Sazka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Pád loterijní společnosti Sazka odstartovala megalomanská výstavba sportovní arény v pražských Vysočanech za vedení Aleše Hušáka.

Tehdejší Sazka Arena se otevřela v roce 2004 a slavnostního přestřihnutí pásky se zhostil tehdejší prezident Václav Klaus.

Zazněla i hymna v podání dětského sboru s 2000 členy a program uzavíral ohňostroj. Předtím se v rámci velkolepé show vystřídalo na pódiu na 2500 umělců a sportovců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konkurz Sazky by mohl skončit. Věřitelé ale nejspíš přijdou o většinu pohledávek. Téma pro redaktorku Zuzanu Petráňovou

„Došlo k tomu, že se zaprvé špatně hospodařilo, zadruhé přišel prvek megalomanství a rozhazování a pak to byla absolutní ztráta plachosti ze strany doktora Hušáka,“ popsal insolvenční správce Josef Cupka.

Právě on dostal na starost vypořádání krachu loterijního gigantu. Sazka, která zahájila svoji činnost v roce 1956, dlouhá léta patřila k nejstabilnějším českým podnikům.

Svým akcionářům a sportovním svazům rozdávala každý rok stovky milionů korun. Platilo to i za éry Aleše Hušáka, který společnost řídil od roku 1995. Firma v té době rostla, před čtyřmi lety se ale začaly stupňovat problémy s financováním a Sazka se dostala do platební neschopnosti.

„Pan doktor Hušák utratil za svůj ansámbl víc, než dostali všichni sportovci v republice, ale sportovci si pořád říkali, že to je fajn. V tom byl asi problém,“ poznamenal Cupka.

Aleš Hušák | Foto: Filip Jandourek

Podle insolvenčního správce jen Hušák využil situaci. Tehdejší vlastník Sazky Český svaz tělesné výchovy prý totiž nekontroloval hospodaření firmy důsledně. Hušák ale takovou interpretaci dodnes odmítá.

Konečný účet za krach Sazky, který teď Cupka předkládá soudu, ale hovoří jasně. Na většinu pohledávek musí věřitelé zapomenout. Podle insolvenčního správce je ale úspěch, že se podařilo zachránit aspoň část:

„Pokud to berete tak, že věřitelé přišli o 70 procent svých pohledávek, tak je to neštěstí. Na druhou stranu pokud to berete tak, že si uvědomíte, co se tam dělo, jakým způsobem to pan doktor Hušák provozoval, a my jsme z toho dostali 30 procent pohledávek věřitelů, tak pak je to celkem výrazný úspěch.“

Český sport přišel o peníze

Kvůli pádu Sazky přišel o velké peníze zejména český sport. Neztratil přitom jen majetek, ale i výnosy z dividend. Ty ještě do roku 2004 tvořily asi jednu miliardu korun ročně.

„V okamžiku, kdy se začala stavět hala, tak to šlo všechno na splátky úvěrů a na výstavbu. Český sport, tedy kluby, jednoty a svazy, tak dostávaly mezi 150 a 300 miliony. V roce 2011 jsme o tuto částku přišli, ale hlavně jsme přišli o majetek, který měl v té době podle posudku hodnotu více než tři miliardy,“ upřesnil předseda České unie sportu Miroslav Jansta a dodal:

„Kdybychom Sazku ještě i v době insolvence prodali, tak jsme mohli mít tři miliardy, které mohli jít na investice a na rozvoj českého sportu.“

Sazka | Foto: Sazka

Česká unie sportu, jak se teď jmenuje někdejší ČSTV, proto podala na Aleše Hušáka žalobu. Žádá omluvu a odškodnění ve výši bezmála jedné miliardy korun.

Soudně se ale brání i Hušák. V reakci na krok České unie sportu sám podal dvě protižaloby.

„Jednu na pana Janstu a jednu na ČSTV. V podstatě obě tyto mé žaloby jsou na totéž, a to žádost o omluvu, protože o mně ČSTV šíří nepěkné, ošklivé věci a pomluvy,“ vysvětlil před časem Hušák.

Sazku po jejím krachu v roce 2011 ovládaly skupiny PPF a KKCG. O rok později pak tyto společnosti oznámily, že KKCG odkoupí podíl PPF, a stane se tak jediným konečným vlastníkem společnosti SAZKA sázková kancelář. Transakce měla podle deníku Aktuálně.cz hodnotu 3,5 miliardy korun.

Zuzana Petráňová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme