Kvůli nedostatku kontejnerů by mohlo být méně toaletního papíru, tvrdí brazilská společnost

Nedostatek přepravních kontejnerů by mohl způsobit nedostatek toaletního papíru. Tvrdí to brazilská společnost Suzano, která je největším výrobcem dřevní buničiny – produktu, který se při výrobě toaletního papíru používá. Podle ní hrozí zpoždění v dodávkách buničiny.

Brasília Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Toaletní papír (ilustrační foto)

Poptávka po toaletním papíru se navíc zvýšila. Lidé se jím zásobí a panicky ho skupují (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public Domain | Zdroj: pxhere

Brazilská firma buničinu vyváží na lodích, které přepravují volně ložený náklad. I na nich, respektive na četnosti, s jakou se objevují u nákladního terminálu společnosti Suzano, se začíná projevovat zvýšená poptávka po kontejnerových lodích, řekl agentuře Bloomberg šéf podniku Walter Schalka.

Rok 1988: Došel papír. Jak předsednictvo ÚV KSČ řešilo nedostatek toaletního papíru

Číst článek

Poptávka po toaletním papíru se navíc zvýšila. Lidé se jím zásobí a panicky ho skupují. Schalka má za to, že problémy v námořní dopravě se budou nabalovat a zhoršovat. Výrazné narušení dodávek buničiny může nakonec vést k nedostatku toaletního papíru, pokud jeho výrobci nemají rozsáhlé zásoby.

Společnost Suzano se obává, že v březnu vyveze méně buničiny, než čekala, a část zásilek se přesune na duben. Brazílie je hlavním světovým dodavatelem buničiny a Suzano, která sídlí v Sao Paulu, stojí za třetinou světových dodávek buničiny z tvrdého dřeva, jež se využívá při výrobě toaletního papíru.

Nedostatek kontejnerů způsobilo narušení globálního trhu kvůli pandemii. Přístavy jsou přetížené, ceny přepravy stouply a dodávky jsou pomalejší.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme