Kontroloři vybrali víc než 100 milionů na pokutách za práci a zaměstnávání načerno

Více než sto milionů korun vybrali v prvním pololetí kontroloři ministerstva práce a sociálních věcí na pokutách za práci nebo zaměstnávání načerno. Inspektoři ji letos můžou stíhat přísněji než v minulých letech. Černým zaměstnancům hrozí sankce až 100 tisíc korun a firmám od 250 tisíc do 10 milionů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pardubický úřad práce

Pardubický úřad práce | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

Změna legislativy, která platí od ledna 2012, se zaměřuje především na kontrolu nelegálního zaměstnávání občanů České republiky a Evropské unie. Právě u nich bylo v minulosti velmi složité odhalit, že pracují načerno.

„U cizinců ze třetích zemí mimo Evropskou unii je velmi jednoduché zkontrolovat, jestli dotyčný má pracovní povolení. U tuzemského občana se musí prokázat skutečně ten výkon práce načerno,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ozvěn dne byl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Ministerstvo se snaží potírat především zaměstnavatele. Pokuty, které kontroloři udělují zaměstnancům, jsou podle ministra Drábka spíše symbolické.

Inspektoři při své práci v desítkách případů narážejí také na zaměstnance, kteří pracují načerno a zároveň od státu pobírají sociální dávky. Pokud takového člověka objeví, je vyřazen z evidence Úřadu práce a na další pomoc od státu ztrácí nárok.

Kontrolu provádí Státní úřad inspekce práce ve spolupráci s dalšími kontrolními orgány. Řídí se předem schváleným celoročním plánem kontrol a soustředí se hlavně na oblasti, kde hrozí největší riziko úniků na dani z příjmu nebo v odvodech na sociální a zdravotní pojištění.

Vedení rezortu věří, že nový postup je efektivnější a postihy mají větší dopad než v minulých letech.

„Čísla to jasně dokazují,“ dodává ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Veronika Sedláčková, Tereza Svobodová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme