Kontrolu nad českým finančním trhem by měla převzít pouze ČNB

Kontrolu nad českým finančním trhem bude nejspíš už od dubna provádět pouze Česká národní banka. Počítá s tím zákon o sjednocení tohoto dozoru, který dnes schválil Senát. K platnosti změny tak chybí už jen podpis prezidenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Doposud byla kontrola finančního trhu u nás rozdělená mezi hned několik institucí. Sloučení přinese podle ministra financí Bohuslava Sobotky úsporu ve výši zhruba sto milionu korun. I přesto mají někteří senátoři ke sjednocení dozoru výhrady - centrální banka podle nich získá až příliš velké pravomoce.

Místopředsedkyni senátního hospodářského výboru nestraničce Soně Paukertové vadí mimo jiné i to, že zákon obsahuje řadu legislativních chyb a nepřesností. "Pak je to také otázka věcná, jestli si Senát myslí, že je dobře mít jediného regulátora. Budeme úplně ojedinělí v Evropě, protože takovou úpravu mají pouze na Slovensku, a přistoupili k ní po čtyřech letech zvažování. Pokud vím, tak to mají Spojené arabské emiráty a Bahrajn, jinak nikdo," řekla senátorka.

Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme