Korejská prokuratura chce uvěznit šéfa automobilky Hyundai

Korejská prokuratura požádala o vydání zatykače na šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Po sérii vyšetřování ho podezírá z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně Hyundai snažil o uplácení politiků a dalších vlivných lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čong Mong-ku

Čong Mong-ku | Zdroj: ČTK

Požadavek na vydání zatykače na šéfa společnosti Hyundai ještě musí schválit generální prokurátor. Zatím však není jasné, kdy by se tak mohlo stát. Korejská prokuratura má navíc v úmyslu obžalovat i ředitele sesterské automobilky Kia Motors Čong Ui-suna.

Právě kvůli vyšetřování nejvyšších představitelů firmy se společnost Hyundai rozhodla odložit zahájení výstavby své továrny v Nošovicích na severní Moravě na neurčito. Uvedl to minulý týden listu Korea Times. Ceremoniál se měl konat 17. května a podnik zatím nesdělil, na kdy stanoví náhradní termín.

Nošovice nejsou jediné, kterých se rozhodnutí dotkne. Hyundai kvůli vyšetřování odložil i další ceremoniál v americkém státě Georgia. Tam se chystá stavět dceřiná společnost Kia Motors.

Automobilka zrušila veškeré své plány s investory prozatím pro nejbližší dva měsíce. O odložení investice u Nošovic zatím české ministerstvo průmyslu a obchodu stále ještě nemá žádné informace. Netrpělivě na ně čeká i moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský - věří, že jasněji bude do konce tohoto měsíce. "Pro mě platí pořád, že do konce měsíce bychom měli obdržet stanovisko společnosti Hyundai, jak se bude dál pokračovat. To je termín, ze kterého my vycházíme."

Nová továrna automobilky Hyundai v Nošovicích by měla vyrábět asi 300.000 vozů ročně a firma do ní chce investovat až miliardu eur, tedy zhruba 29 miliard korun. Výroba by měla začít v roce 2008.

Marika Táborská, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme