Výrobce letadel Airbus reaguje na sníženou poptávku. Omezí výrobu v průměru o třetinu

Evropský výrobce letadel Airbus ve středu oznámil, že sníží výrobu v průměru o třetinu, aby se přizpůsobil poptávce. Pandemie způsobená koronavirem zcela ochromila činnost aerolinek, protože mnoho vlád po celém světě výrazně omezilo pohyb lidí, včetně možnosti cestovat. V březnu Airbus dodal 36 letadel, což je meziročně o polovinu méně.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropský výrobce letadel Airbus

Evropský výrobce letadel Airbus | Foto: Regis Duvignau | Zdroj: Reuters

„Naši klienti, letecké společnosti, jsou těžce postiženy (dopady) nemoci covid-19. Přizpůsobujeme svou výrobu nové situaci,“ uvedl v komuniké šéf Airbusu Guillaume Faury. „Pracujeme na provozních a finančních opatřeních, abychom této realitě mohli čelit,“ dodal.

Firmy pod vlivem koronaviru: Apple omezil výrobu, Airbus dočasně zavřel továrnu, docházejí hokejky

Číst článek

Airbus plánuje snížit měsíční výrobu letadel z rodiny A320 každý měsíc o třetinu na 40 strojů, aby tak zabránil hromadění nedodaných letadel. Stroje Airbus A320 mají jednu uličku a většinou se využívají na kratší až střední vzdálenosti.

Redukován bude i počet vyrobených širokotrupých letadel z řady A350, a to o 40 procent na šest strojů měsíčně. Nákladních letounů z rodiny A330 Airbus vyrobí kusy měsíčně, jejich produkce poklesne o více než dvě pětiny.

Evropský výrobce letadel se potýká s problémy zejména ve Francii a Španělsku, kde mohou lidé z domova vycházet od poloviny března jen v nejnutnějších případech.

V období od ledna do konce března Airbus dodal 122 letadel, což znamená meziroční pokles o čtvrtinu. Výrobce dále informoval, že v prvním čtvrtletí vyrobil dalších 60 letadel. Vlivem krize však mnoho aerolinek objednávky odložilo a jiné si stroje nevyzvedly.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme