České dráhy posílí dálkové i regionální vlaky. U některých spojů přestává stačit kapacita

České dráhy posílí kvůli rostoucí poptávce cestujících své dálkové i regionální vlaky. S navýšenou kapacitou by měly jezdit zejména z Prahy do okolních měst, obnoví se taky expresy do Olomouce. Dráhy to v pátek oznámily v tiskové zprávě. Už dříve dopravce ohlásil obnovení spojů na Ostravsko. Obsazenost vlaků je v současnosti zhruba na 50 procentech běžného zájmu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České dráhy

České dráhy | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Vytíženost spojů se mírně, ale kontinuálně zvyšuje. U některých spojů tak kvůli koronavirovým omezením přestávají kapacity stačit. „Proto obnovujeme spoje. S ministerstvem dopravy jsme se dohodli, že ode dneška (pátku pozn. red.) navýšíme kapacitu na dalších frekventovaných tratích. Týká se to prakticky všech relací ve směru z Prahy,“ uvedl šéf státního dopravce Ivan Bednárik. Posilové vozy by podle něj měly nabídnout 4500 míst navíc.

České dráhy vybaví vlaky bezpečnostním zařízením. ‚Chceme nejlepší technické řešení,‘ říká člen představenstva

Číst článek

Přepravní kapacity chce společnost navýšit zejména na linkách z Prahy do Děčína, Chebu, Českých Budějovic, Železné Rudy, Havlíčkova Brodu a na Slovácko. Od 17. prosince by se do provozu měly vrátit také expresy do Olomouce. V minulých dnech dopravce začal posilovat vlaky na Ostravsko.

Vozy i spoje navíc budou dráhy nasazovat i na vybraných regionálních linkách. Do plného provozu by se měla doprava vrátit od příštího týdne například v Moravskoslezském kraji nebo na Vysočině. Více spojů bude jezdit i v dalších krajích.

„Obsazenost všech vlaků monitorujeme na denní bázi a v případě potřeby jsme připraveni zařadit do vybraných vlaků posilové vozy,“ podotkl náměstek generálního ředitele ČD Jiří Ješeta.

Dopravu obnovují i ostatní dopravci. Například RegioJet chce od příštího týdne fungovat v takřka plném provozu, vlaky a autobusy postupně přidávají i Leo Express, FlixBus nebo Arriva.

Začátkem listopadu Českých drah uvedly, že ztráty způsobené úbytkem cestujících za letošní rok zřejmě přesáhnou tři miliardy korun. Se stamilionovými škodami počítají i soukromí dopravci. Dopravci proto jednotně vyzvali stát k pomoci, ten pak uvedl, že její možné formy zvažuje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme