Záchranné programy COVID pro podnikatele váznou. Tisíce žádostí o pomoc zůstávají zamítnuté

Měla to být okamžitá pomoc pro podnikatele zasažené koronavirovou krizí. V praxi ale úvěrové a záruční programy COVID příliš nefungují. Hospodářská komora i podnikatelské odbory jsou zavalené příběhy firem, které se státní podpory doteď nedočkaly. V první vlně Českomoravská záruční a rozvojová banka přijala 3200 žádostí. Pomoc ale podle banky získá pouze necelých 200 podniků.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podnikání (ilustrační foto).

V první vlně přijala Českomoravská záruční a rozvojová banka 3200 žádostí od podnikatelů na pomoc v programu COVID II (ilustrační foto) | Foto: rawpixel | Zdroj: pixabay.com | CC0 1.0

Alexandr Kalina se živí prodejem a montáží kuchyňských linek, a to i v zahraničí. Kvůli vládním opatřením ale přišel o zakázky. V březnu si proto zažádal o bezúročnou půjčku COVID ve výši půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celý příspěvek Zuzany Švejdové

„Potřeboval jsem peníze, abychom vůbec profinancovali lidi. Máme nějaké fixní náklady. Máme nějaké nářadí, máme silniční daně. Vydrželi jsme první měsíc, ale druhý už nezvládneme,“ popisuje pro Radiožurnál s tím, že už víc než měsíc čeká na odpověď záruční a rozvojové banky. Doteď neví, jestli úvěr získá.

„Když jsem si tam potom volal asi po měsíci, stalo se to, že se mnou nikdo nekomunikuje. Poslední dištance, kterou jsem udělal, že jsem zavolal na tu COVID 1212 linku. Tam chlapík ani nevěděl, kam mě má přepojit.“

Nejistota Kalinu donutila propustit všechny zaměstnance. Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom slibovalo, že úvěry poskytne ve zrychleném režimu do 14 dní a takřka každé firmě zasažené koronakrizí.

„Je to program velmi lukrativní, protože jakákoliv malá a střední firma, která se dostane do problémů, bude mít šanci získat úvěrový zdroj s nulovou úrokovou sazbou,“ sliboval po jednom z březnových jednání vlády ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček za hnutí ANO.

Zamítnutí podle šablony

Přes měsíc nemá žádnou odpověď od banky ani Michal Frantík. Jeho rodinná firma, která vyrábí digitální tiskárny, je přitom závislá na každé objednávce.

„Vyplnili jsme formulář, a došlo nám dokonce i evidenční číslo s e-mailem, kde bylo napsané, že máme vydržet a že se nám někdo ozve, ale doposud to nikdo neprovedl,“ tvrdí. Přihlásil se proto i do navazujícího programu COVID II. Ani tam ale neuspěl. Žádost mu banka zamítla.

„Ať mi je teda vysvětleno, proč to bylo zamítnuté. Protože my nevíme, kde bychom udělali chybu, v čem se stal problém,“ naléhá Frantík.

Co je program COVID II? Podnikatelům pomůže s provozním financováním i s placením úroků

Číst článek

Právě případů zamítnutých žádostí je mnohonásobně víc než těch schválených. „Hovoří se o nějakém celkovém balíku peněz, které vláda schválí, ale reálné peníze, které jdou podnikatelům, jsou mnohem menší,“ sděluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Žadatelé se dozvídají, že to bylo zamítnuto prostřednictvím jaksi předem připravené šablony univerzálního zdůvodnění bez dalšího vysvětlení.“

Problém mohl způsobit automatický systém, který žádosti posuzoval, přiznává předseda představenstva Českomoravské záruční a rozvojové banky Jiří Jirásek: „Abychom zvládli zpracovat a zkontrolovat žádost v rozumném čase, tak jsme na zpracování nasadili roboty. Automaticky registrovali, případně vyřazovali. A pokud se ukáže, že robot to třeba nevyhodnotil optimálně, tak se na to podíváme.“

COVID III

Podnikatelé se můžou podle Jiráska bránit reklamací nebo stížností. Čas ale běží a firmy se dostávají do stále větších finančních problémů.

„Mnoho z nich ještě stále nemá na účtu ani korunu. Teď zažíváme období, kdy o bytí a nebytí jednotlivých firem nerozhodují týdny, ale skutečně dny,“ upozorňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Žádosti nejsou dosud uzavřené ani v jedné z vyhlášených výzev. Ministerstvo průmyslu a obchodu přitom už připravuje další program pro zasažené podnikatele s názvem COVID III. Spustit ho má v květnu. Pár dní před začátkem ale firmy stále neznají přesné podmínky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme