Havlíček: Pokud bude nouzový stav, zůstanou obchody v Česku na Štědrý den dopoledne otevřené

Pokud bude kvůli covidu-19 platit o Vánocích nouzový stav, vláda umožní prodej v obchodech i na Štědrý den dopoledne. Po čtvrtečním zasedání kabinetu to řekl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) také upravila pravidla omezující volný pohyb, aby nebylo povoleno jen nakupování základního zboží.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 13:59 17. 12. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování, nákup, nákupní košík (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Foto: flickr.com, Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Nic Taylor

Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček řekl, že pokud sněmovna vyhoví žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu i po 23. prosinci, kabinet otevírací dobu na Štědrý den ve svém usnesení speciálně upraví.

Laboratoře ve středu prokázaly 8235 nově nakažených. Rizikové skóre PES zůstává ve čtvrtém stupni

Číst článek

„Potvrzuji, že 24. prosince dopoledne bude otevřeno, bude jasné usnesení, které to bude říkat,“ uvedl.

Od pátku bude znovu platit zákaz nočního vycházení, zavřou se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště a bazény, zatímco obchody a služby se ani ve čtvrtém stupni zavírat tentokrát nebudou.

Podle dřívějších pravidel mohly zůstat ve čtvrtém stupni PES otevřené jen obchody s potravinami, drogistickým zbožím a dalším vybraným sortimentem.

Vláda požádá sněmovnu o další prodloužení nouzového stavu. Mohl by trvat do 22. ledna

Číst článek

Nové opatření ale současně zavádí omezení volného pohybu přes den, mezi výjimkami uvádí cesty nutné k obstarávání základních životních potřeb. Blatný řekl, že kabinet opatření upravil, aby umožňovalo cesty do jakýchkoliv obchodů.

„Aby nikdo nemohl toto omezení vykládat dvojím způsobem. Cílem není omezit nakupování v určitých druzích obchodů,“ uvedl.

Dál je ale podle něj žádoucí, aby lidé pobývali mimo domov co nejméně. „Ale nákupy všude jsou umožněny,“ doplnil.

Dříve vyhlášená pravidla připouštěla od pátku mezi 05.00 a 22.59 jen cesty například pro potraviny, léky, zdravotnické prostředky, hygienické zboží, zboží potřebné pro péči o děti či zvířata, ale také do banky, na poštu či pro pohonné hmoty a s odpadky. Vyřizování bylo možné podniknout i pro někoho jiného, například ve formě dobrovolnictví či sousedské výpomoci.

Nově opatření obsahuje jen obecnou výjimku, která umožňuje „cesty za účelem nákupu zboží a služeb nebo poskytnutí služeb“. Totéž platí i pro dobrovolnictví a sousedskou výpomoc.

„Aby vláda rozptýlila případné pochybnosti, nově jsou výslovně povoleny všechny cesty za účelem nákupu zboží a služeb nebo poskytnutí služeb, což platí i v případě, kdy jde dotyčný nakupovat pro jinou osobu,“ shrnula v tiskové zprávě Strakova akademie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme