Bohatí v Číně cestují menšími letadly, obávají se nového koronaviru

Rušení pravidelných linek z pevninské Číny a Hongkongu kvůli novému typu koronaviru vedlo ke zvýšení poptávek po letech menšími soukromými letadly. Bohatí klienti se chtějí dostat z ohniska nákazy. Rozkvětu tohoto odvětví však nyní brání cestovní omezení a obavy o bezpečí posádek, napsala agentura Reuters. Plánované mezinárodní a vnitrostátní lety v Číně klesly od 23. ledna do 11. února o 34 procent, uvedla konzultační firma Ascend by Cirium.

Tento článek je více než rok starý.

Singapur/Peking Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto.

Ilustrační foto | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Cizinci, kteří uvízli v Číně kvůli omezení leteckého provozu, se musí spolehnout na evakuace v gesci vlád jednotlivých států. Pro ty, kteří si to mohou dovolit, se nabízí varianta soukromého charterového letu s menším počtem cestujících a s nižším rizikem nákazy.

Čínské aerolinky chtějí kvůli nákaze odklad plateb nájmu letadel, počet letů jim klesl o 34 procent

Číst článek

Kvůli přísným karanténním opatřením, zákazům cestování čínských občanů a obavám o bezpečí posádek je ale ve srovnání s epidemií SARS v roce 2003 ochoten vydat se do Číny jen omezený počet charterových společností.

Firmy provozující lety menšími letadly VistaJet a NetJets se rozhodly do Číny nelétat. Výrobci letadel Gulfstream a Bombardier zrušili účast na aerosalonu v Singapuru, kde se chystali nabízet svá trysková letadla. „Ačkoli dostáváme více poptávek, počet letů se nezvýšil,“ uvedl Patrick Gallagher ze společnosti NetJets.

Vláda nejmenovaného jihoamerického státu požádala o čtyři charterové lety z města Wu-chan, epicentra nákazy, společnost PrivateFly, která tyto lety rezervuje. Její šéf Adam Twidell nicméně agentuře Reuters sdělil, že požadavek možná nepůjde splnit.

Koronavirem se v Číně nakazilo už přes 60 tisíc lidí. USA kritizují nedostatek zveřejňovaných informací

Číst článek

Během takového soukromého letu by posádka složená z dobrovolníků i pasažéři měla roušky, které by se měnily každou hodinu. Na palubě by byl lékařský tým v ochranných oblecích. Po letu by posádka dostala třítýdenní placenou dovolenou za podmínky, že musí zůstat doma, popsal možný průběh Twidell.

Jackie Wuová, prezidentka JetSolution Aviation Group se sídlem v Hongkongu, uvedla, že tato letecká společnost zaznamenala „markantní zvýšení počtu poptávek po charterových letech soukromými letadly“ z Asie. Jedná se většinou o odlety z Hongkongu nebo pevninské Číny do měst jako Auckland, Tchaj-pej, Phnompenh, Kuala Lumpur či Singapur.

Wuová řekla, že společnost nemůže zhruba polovině poptávek vyhovět kvůli zákazům, kterým čelí ti, kteří chtějí z Číny vycestovat.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme