Koronavirus tlačí dolů ceny ropy i akcií cestovních kanceláří, roste naopak cena zlata

Ceny ropy se v pondělí začaly prudce snižovat, protože nový koronavirus posílil obavy ohledně vývoje poptávky po této surovině. Severomořská ropa Brent ztrácí přes dvě procenta na 59,4 dolaru za barel. Během dne sestoupila až na 58,68 dolaru, což je nejníže od loňského října.

Tento článek je více než rok starý.

Tokio Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa, barel ropy (ilustrační foto)

Ceny ropy prudce klesají. Ilustrační foto | Foto: Carsten ten Brink/Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic | Zdroj: Flickr

Cena zlata naopak rostla a vyšplhala se až na 1586,42 dolaru (asi 36 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu), tedy na nejvyšší úroveň od 8. ledna. Později zlato o část zisků přišlo a připisovalo si kolem procenta na zhruba 1579 dolarů za unci.

Čínský jüan v pondělí sestoupil na třítýdenní minimum kvůli rostoucímu počtu úmrtí v důsledku nového typu koronaviru. Obavy z ekonomických důsledků nového viru tlačí dolů rovněž ceny akcí a ropy. Roste naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.

‚Aby veřejnost měla pocit bezpečí.‘ Babiš chce kvůli šíření koronaviru zlepšit opatření na pražském letišti

Číst článek

Jüan vůči americkému dolaru ztratil více než půl procenta na 6,9776 jüanu za dolar. Dostal se tak na nejslabší úroveň od 6. ledna. Akciové trhy v Číně a řadě dalších asijských zemí jsou kvůli oslavám lunárního Nového roku uzavřeny.

Obavy z nového viru měly negativní dopad zejména na akcie podniků působících v cestovním ruchu. Podle agentury Reuters se očekává, že oslabovat budou v pondělí rovněž akciové trhy v Evropě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme