‚Zpomalení bude výraznější.‘ Opatření proti koronaviru mají negativní dopad na ekonomiku v Česku

S každým dalším opatřením proti nákaze koronavirem se stupňuje negativní dopad na českou ekonomiku. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Záležet bude podle nich na délce jejich trvání, dopady se mohou počítat v desetinách procenta HDP. Stát kvůli koronaviru od úterních 18.00 zakázal akce nad 100 účastníků a od středy zrušil výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských škol.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník v Intesa Sanpaolo bank v Miláně. Burza. Ekonomika

Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že nikdo nemůže odpovědně vyčíslit nejenom dopady těchto opatření (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

„Pokud budou zavedená opatření v účinnosti jen po několik málo týdnů, přičemž se podstatně neomezí produkční schopnost ekonomiky, bude jejich efekt do ekonomického růstu relativně zanedbatelný. Pokud se ovšem opatření protáhnou na několik měsíců, lidé omezí pracovní aktivitu a nákupy, firmy sníží výrobu a investice, může být dopad na růst české ekonomiky v řádu vyšších desetin procenta,“ řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

Správné rozhodnutí, hodnotí opoziční politici opatření proti koronaviru. Babiš je přizval k jednání

Číst článek

Bude záležet na tom, jak moc preventivní opatření ochromí ekonomickou aktivitu a jak dlouho budou trvat, doplnil analytik Deloitte David Marek.

„Úplný ‚shutdown‘ české ekonomiky na jeden den znamená ztrátu 4,05 miliardy Kč a výpadek pro veřejné finance 1,45 miliardy Kč. Takže dvoutýdenní karanténa, která by ochromila polovinu ekonomiky, by přišla na 20 miliard Kč, tedy 0,3 procenta HDP. Další negativní dopady může přinést panika a strach ochromující spotřebu domácností i firemní investice,“ dodal.

Dopady nelze vyčíslit

Analytik ČSOB Petr Dufek míní, že nikdo nemůže odpovědně vyčíslit nejenom dopady těchto opatření, ale ani šířící se nákazy. Není zřejmé, jak zareagují rodiče ani firmy a v jakém měřítku. A už vůbec nikdo neví, jak bude probíhat nákaza dál. Lze jen pomalu mapovat, která odvětví budou zasažena.

První na řadě bude nepochybně cestovní ruch, hotely a restaurace a vlastně vše, co je spojeno s pohybem většího počtu lidí. „Je možné říct jen to, že zpomalení ekonomiky bude výraznější, než doposud naznačovala čísla,“ podotkl.

Rakouská reakce na koronavirus: Italové nesmí do země, Kurz vyzval k omezení sociálních kontaktů

Číst článek

„Situace je stejná, jako když mírně sešlápnete brzdu a hospodářství po celém světě zpomalí. Pro českého spotřebitele to může mít mnoho důsledků. Snížení produkce může vést k omezení pracovní doby a snížení platů,“ upozornila ředitelka investiční platformy Bondster.com Jana Mücková. Při nejhorším možném scénáři se podle ní může naplnit proroctví některých ekonomů a na Evropu může znovu dopadnout recese.

Zákaz pořádání akcí s více než stovkou účastníků je podle analytika skupiny Natland Petra Bartoně v porovnání s většinou západní Evropy velice drastické omezení.

„Tisícovka lidí jsou opravdu masové akce, kterých není mnoho. Sto lidí už jsou téměř všechny kulturní akce jako divadla, kina atp. Ekonomický dopad bude nesrovnatelně větší. Na rozdíl od výroby tyto kulturní akce nejsou v principu nahraditelné. Po biatlonovém precedentu lze očekávat snahu o proplacení ztráty státem. To by pak ještě zvýšilo zátěž na již před koronavirem projedený státní rozpočet,“ poznamenal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme