Čtvrtletní růst německé ekonomiky byl silnější, než se čekalo. Dohnala velkou část covidové ztráty

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 procenta. V úterý to v konečné zprávě oznámil německý statistický úřad. Růst ekonomiky tak byl výrazně silnější, než naznačovaly dosavadní poznatky. Statistický úřad na konci října v předběžné zprávě uváděl růst HDP o 8,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měna eurozóny. (Ilustrační snímek)

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 procenta (ilustrační foto) | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Z konečných údajů, které prošly sezonním a cenovým očištěním, vyplývá, že německá ekonomika ve třetím kvartálu dokázala dohnat velkou část propadu, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. Ve druhém čtvrtletí se HDP propadlo o rekordních 9,8 procenta, v prvním čtvrtletí pak ekonomika klesla o 1,9 procenta.

Po více než 110 letech se v Česku přestanou vyrábět Lentilky. Nestlé výrobu přesouvá do Německa

Číst článek

V meziročním srovnání ekonomika podle cenově i kalendářně očištěných dat ve třetím čtvrtletí klesla o čtyři procenta. V případě cenově očištěných dat byl pokles 3,9 procenta.

K růstu výrazně přispěla soukromá spotřeba, která proti předchozímu kvartálu zaznamenala růst o 10,8 procenta. Výdaje spotřebitelů o 0,8 procenta zvýšil také stát. O 16,8 procenta vzrostly investice do strojního vybavení a nákupu aut, naopak investice do stavebnictví se proti předchozímu čtvrtletí o dvě procenta snížily.

Růst hlásí i zahraniční obchod - vývoz zboží i služeb si oproti předchozím třem měsícům připsal 18,1 procenta. Dovoz zaznamenal nárůst o 9,1 procenta.

I přes prudký růst ve třetím čtvrtletí však ekonomové neočekávají, že německé hospodářství ztráty brzy dožene, protože v zemi byla od začátku listopadu vyhlášena rozsáhlá karanténa. Analytici odhadují, že HDP se letos propadne o 5,1 procenta, zatímco ministr hospodářství Peter Altmaier vychází z očekávaného poklesu 5,5 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme