Pandemie drasticky snížila tržby výrobců bižuterie. V březnu byly na 25 procentech roku 2019

Koronavirová pandemie dopadla na výrobce bižuterie víc než krize před 12 lety a s ní spojený krach exportní společnosti Jablonex Group. Oživení je pomalé. Ještě v březnu byly tržby podniků sdružených ve Svazu výrobců skla a bižuterie (SVSB) zhruba na úrovni 25 procent tržeb roku 2019, aktuálně se dostaly zhruba na 40 až 50 procent, řekl předseda svazu Pavel Kopáček.

Jablonec nad Nisou Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jablonecká módní bižuterie

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Svaz výrobců skla a bižuterie sdružuje pět desítek subjektů, pět z nich kvůli dopadům koronaviru ukončilo či přerušilo činnost.

Plzeňský Prazdroj přišel na tržbách o miliardu. V Česku mu prodej klesl, v zahraničí se naopak zvýšil

Číst článek

„Export se zlepšuje, to je viditelný trend, v tuzemsku je cítit mírné zlepšení, pokud firmy nedodávaly do obchodů pro turisty. Ty jsou buď zavřené nebo prázdné. Není pravda, že třeba v Praze nejsou turisté, ale jsou to všechno domácí, kteří v těchto obchodech nenakupují,“ doplnil předseda svazu Pavel Kopáček.

Dobře jsou na tom podle něj ti, kdo prodávají v e-shopech, postupně ale ožívají i prodeje v kamenných obchodech. Výrobci doufají, že jim pomůže tradiční prodejní výstava skla a bižuterie Křehká krása, která se od 12. do 15. srpna uskuteční na jabloneckém výstavišti a tradičně láká tisíce místních i turistů.

Situace je letos o něco lepší než v loňském roce, kdy se odbyt propadl zhruba na třetinu, a to především kvůli výraznému omezení exportu. Do zahraničí přitom tradičně mířila drtivá většina toho, co se na Jablonecku vyrobí.

Dvousetletá tradice

Obchody na hlavních světových trzích se ale s pandemií loni prakticky zastavily, výrazně omezené byly prodeje v předvánočním období. Nejvíc to podle Kopáčka postihlo výrobce vánočních ozdob, kterým zůstaly plné sklady. Udržet podniky pomohl zejména vládní program na podporu zaměstnanosti ANTIVIRUS.

Maloobchodní tržby vzrostly téměř o šest procent, pomohlo otevření obchodů. Zájem byl o paliva a oděv

Číst článek

Výroba skla a bižuterie má na Jablonecku dvousetletou tradici. Její pozicí ve světě výrazně otřásl rozpad skupiny Jablonex Group, která ještě v polovině roku 2009 patřila k největším výrobcům bižuterie na světě. Pro menší výrobce v regionu firma zajišťovala odbyt produkce a některé úpravy a komponenty. Vyvážela do 90 zemí. Když tehdy akcionáři rozhodli o likvidaci skupiny, vážně tím ohrozili existenci odvětví v regionu. Tržby firem se propadly zhruba na polovinu.

Malé a střední bižuterní podniky ale rozpad Jablonexu donutil se spojit a bojovat za vlastní záchranu společně, výrazně v tom pomohl právě svaz. Přesto trvalo několik let, než se výrobci z krize vzpamatovali.

Aktuálně obor v regionu zaměstnává zhruba 4000 lidí, to je o třetinu méně lidí než před ekonomickou krizí. Liberecký kraj připravil na podporu sklářství projekt Křišťálové údolí a na podzim 2019 poprvé otevřel turistům místní sklářské a bižuterní firmy. Koronavirus ale výrazně postihl i cestovní ruch a vše výrazně zkomplikoval.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme