Česká firma bude v Brně vyrábět roušky proti koronaviru. Jedná také o dovozu na asijský trh

Tuzemská společnost Respilon bude roušky schopné zabít nový typ koronaviru vyrábět kromě Izraele i přímo v Brně, kde sídlí. Linka, která bude uvedena do provozu asi v květnu, denně vyrobí až 70 tisíc roušek, uvedl pro deník Lidové noviny majitel firmy Roman Zima. Zatím má dohodnutou výrobu speciálních roušek z nanovláken s oxidem mědi s partnery v Izraeli. Tam produkce začne za jeden až dva týdny a její denní kapacita bude kolem 6000 roušek.

Tento článek je více než rok starý.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku spolumajitelka společnosti Respilon Jana Zimová předvádí použití takzvané ústenky

Na snímku spolumajitelka společnosti Respilon Jana Zimová předvádí použití takzvané ústenky | Foto: Václav Šálek | Zdroj: ČTK

Respilon oznámil plány na výrobu speciálních roušek koncem ledna poté, co se v závěru roku 2019 začal v Číně šířit nový typ koronaviru. Obyčejné roušky brání hlavně šíření viru nakaženým, který si roušku nasadí. Rouška z nanovláken ale dokáže podle firmy také odfiltrovat viry přicházející zvenčí a nanočástice oxidu mědi vir zlikvidují.

Podle Zimy má firma na roušky již předobjednávky. Poptávka dosahuje stamilionů kusů, řekl deníku. Brněnská firma se proto rozhodla, že původně plánovanou výrobu rozšíří, a bude kromě Izraele vyrábět i v domovském Brně.

První oběť koronaviru v Evropě. Ve Francii podlehl nemoci COVID-19 čínský turista z oblasti Chu-pej

Číst článek

„Už jsme zaplatili i za výrobní linku, která by nám měla dorazit v druhé půlce dubna a začít produkovat roušky na konci května,“ řekl Zima deníku. Ročně podle něj linka vyrobí zhruba 20 milionů kusů masek s nanotechnologií oxidu mědi.

Respilon zvažuje ještě nákup další linky pro brněnskou výrobu podle toho, jak se bude zájem o roušky vyvíjet. Kromě toho firma jedná o výrobě roušek v Asii pro tamní trh.

„Co se týče výroby v Izraeli a v Brně, ta by byla určená primárně pro Evropu a Česko, protože nemá smysl to dovážet odjinud,“ doplnil Zima.

Obávaný koronavirus konečně dostal jméno. Jak daleko jsou vědci s bojem proti Covidu-19?

Číst článek

Respilon vznikl v roce 2013. Specializuje se na výrobu ochranných pomůcek založených na nanotechnologiích. Kromě respiračních masek vyrábí z nanovláken také třeba fólie do oken či membrány pro nepromokavé oblečení.

Nákaza novým typem koronaviru se objevila loni v prosinci v čínském městě Wu-chan. Nemocí COVID-19, kterou tento koronavirus způsobuje, onemocnělo od té doby už přes 67 tisíc lidí, většinou v Číně.

Nemoc si dosud vyžádala přes 1500 obětí na životech, všechny až na tři v Číně. Nákaza se objevila i v Evropě a Francie dnes ohlásila první případ úmrtí na COVID-19 mimo Asii.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme