Pandemie sníží ekonomický růst v Asii, u Číny půjde o nejslabší výkon za 40 let, předpovídá Světová banka

Pandemie způsobená novým koronavirem prudce zpomalí ekonomický růst v rozvíjejících se zemích jihovýchodní Asie a Tichomoří, ale také v Číně, která patrně vykáže nejpomalejší růst nejméně za 40 let. Ve své nejnovější revizi ekonomického výhledu to uvedla Světová banka.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělníci koronavirus Čína ilustrační foto

dělníci koronavirus Čína ilustrační foto | Zdroj: Reuters/China Daily

Současně varovala, že přesný odhad růstu je vzhledem k rychle se měnící situaci obtížný. Podle základního scénáře Světová banka očekává, že růst rozvíjejících se ekonomik v regionu zpomalí letos na 2,1 procenta. V případě nejhoršího scénáře by ekonomika mohla o půl procenta klesnout. Loni region vykázal růst o 5,8 procenta.

Těžba pokračuje, poptávka klesá a cena ropy se propadá. Barel stojí už méně než 23 dolarů

Číst článek

V Číně, kde onemocnění koncem loňského prosince vypuklo, by ekonomický růst měl zpomalit na 2,3 procenta. To by byl nejslabší výkon za více než čtyři desetiletí. V nejhorším případě se hrubý domácí produkt (HDP) podle prognózy SB zvýší o 0,1 procenta. Loni vzrostl o 6,1 procenta.

Region teď podle Světové banky čelí neobvyklé kombinaci rušivých a vzájemně se umocňujících událostí. Výrazné ekonomické problémy budou nevyhnutelné ve všech zemích. Země v regionu by měly investovat do kapacity zdravotní péče a přijmout cílená fiskální opatření, například poskytnout dotace na nemocenskou a zdravotní péči, aby zmírnily některé okamžité dopady pandemie.

Finanční šok způsobený pandemií bude mít i vážné dopady na chudobu, která je definována jako příjem nižší než 5,5 dolaru (140 Kč) denně. Světová banka původně počítala s tím, že se v regionu letos podaří dostat z chudoby téměř 35 milionů lidí, včetně více než 25 milionů v Číně. Nyní však podle základního scénáře bude celkový údaj kvůli pandemii o 24 milionů nižší. Pokud se však ekonomická situace dál zhorší, zvýší se počet chudých o 11 milionů, uvedla agentura Reuters.

Kromě cílených fiskálních opatření by země v regionu měly usilovat o hlubší mezinárodní spolupráci a nová přeshraniční partnerství veřejného a soukromého sektoru, aby zvýšily výrobu a dodávky důležitého zdravotnického materiálu a služeb a zajistily finanční stabilitu. Země by také měly uvolnit pravidla pro poskytování úvěrů, aby pomohly domácnostem a firmám přežít okamžitý šok způsobený epidemií.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme