S koronavirem bojují i čeští exportéři. Vývoz se oproti loňsku propadl o stovky miliard korun

Čeští exportéři hlásí výrazný propad zakázek. Některé firmy kvůli pandemii koronaviru pozastavily svoji výrobu, jiné zase bojují s nedostatkem materiálu a výpadkem zaměstnanců. Od začátku roku do konce září se český vývoz propadl meziročně o víc než 270 miliard korun, uvádí Český statistický úřad. Podle odhadů Asociace exportérů by ale do konce roku mohl klesnout až o 360 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švadlena, továrna, šití, výroba (ilustrační foto)

Švadlena, továrna, šití, výroba (ilustrační foto) | Foto: whirligigtop | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Tady je přádelna. Je to výrobní provoz, kde nám vznikají laicky řečeno nitě – to jsou příze,“ ukazuje Jan Kráčala, ředitel textilní společnosti Sintex.

Přehrát

00:00 / 00:00

S koronavirem bojují i čeští exportéři. Oproti loňsku se vývoz propadl už o stovky miliard korun. Téma pro Zuzanu Švejdovou

Firma vyrábí nejen látky, ale třeba i sportovní a pracovní oděvy. Obléká například českou policii, hasiče nebo armádu. „Tohle jde k zákazníkovi do Německa, který si z toho dál vyrábí hokejové dresy,“ popisuje pro Radiožurnál.

První vlna pandemie ale vývoz do zahraničí výrazně utlumila. Zakázek ubylo právě v Německu, Rakousku a Švýcarsku, říká Kráčala.

„První vliv, který jsme začali pociťovat, byl někdy na přelomu května a června. Trh se v tu chvíli v zahraničí zastavil. Nechodily téměř žádné objednávky. Když srovnám první tři kvartály, tak pokles v exportních tržbách je někde na úrovni 30 procent,“ upřesňuje.

Propad se podniku zčásti podařil nahradit mimo jiné i šitím textilních ústenek. Jejich výrobu spustil hned v začátcích pandemie. Časem přibyly nové modely a materiály – třeba ty s nanomembránou.

Chybějící díly

Koronakrize dopadla i na výrobce autobusů – vysokomýtskou společnost IVECO. Pro nedostatek dílů firma na jaře odstavila svoje továrny.

Výroba aut klesla za deset měsíců na 937 033 vozidel. V říjnu ale byla produkce poprvé od února vyšší

Číst článek

„V první vlně pandemie nám chyběly díly od zahraničních dodavatelů z Itálie, Španělska, Francie a Německa. Tedy z těch tehdy nejvíce postižených zemí. Výpadek výroby v tomto období dobíhá mimořádnými směnami v sobotu a ve dnech pracovního klidu,“ doplňuje mluvčí Katarína Němcová

Aktuálně tak dohání ztráty způsobené jarní odstávkou. Od začátku roku do konce října vyjelo z výrobních linek firmy IVECO přes 3600 autobusů.

Oproti loňsku jde zhruba o pětiprocentní propad. Na export to ale podle Němcové zásadní dopad nemělo.

„V průběhu tohoto roku navzdory situaci s pandemií jsme nezaznamenali žádný výrazný propad exportu. A zahraniční zákazníci, až na malé výjimky, nerušili už potvrzené objednávky,“ podotýká Němcová.

Právě výroba vozů patří v současnosti k odvětvím, která drží jak český průmysl, tak i export. „Velmi dobré výsledky dosáhl za září automotive, který se skutečně dostal z toho nejhoršího. Automotive v rámci České republiky ve srovnání s poklesem s ostatními evropskými zeměmi je na tom velmi dobře a lépe než ostatní evropské země,“ říká ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček za ANO.

Problémy kvůli cestování

Koronakrize se přesto promítla do chodu a fungování většiny podniků v Česku. Podle průzkumu agentury IPSOS hlásí negativní dopad víc než 80 procent společností. Kromě úbytku zakázek firmy řeší i problém s omezením cestování.

Havlíček: Příští týden bychom chtěli otevřít všechny obchody naráz, stále však s restriktivními opatřeními

Číst článek

„Jako zásadní problém našich exportérů, kterým v tomto roce čelí, vnímáme sníženou propustnost hranic. Víte dobře, že navazování jakýchkoliv obchodních vztahů a podepisování kontraktů se doposud neobešlo bez fyzické účasti. A v tomto se snažíme našim firmám maximálně vycházet vstříc prostřednictvím padesáti kanceláří CzechTradu,“ dodává náměstkyně ministra průmyslu Martina Tauberová.

Firmy, které vyvážejí svoje zboží nebo služby za hranice, tak v současnosti můžou zdarma využít individuální poradenství agentury CzechTrade, a to až do konce března příštího roku. Obrátit se můžou na pražskou centrálu nebo i zahraniční kanceláře.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme