Jak pomoci sociálně slabším lidem v hmotné nouzi? Odpovídala sociální pracovnice Člověka v tísni

Omezená otevírací doba úřadů práce nebo třeba obavy o ztrátu bydlení. To jsou některé problémy, se kterými se v době nouzového stavu potýkají sociálně slabí a lidé s nízkými příjmy. V dalším dílu Finanční poradny Radiožurnálu a iROZHLAS.cz odpovídala sociální pracovnice Člověka v tísni Zita Prošková.

Finanční poradna Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pan Vlastimiíl, ubytovna, Ústí nad Labem

Jak pomoci sociálně slabším lidem v době koronavirové? | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Další díly finanční poradny:
6. dubna 2020: Máme exekuce a dluhy, jak mám postupovat v době bez příjmů?
7. dubna 2020: Jak mohou drobní podnikatelé získat pomoc od státu?
8. dubna 2020: Jak si můžete přivydělat, pokud vaše firma přerušila výrobu?
9. dubna 2020: Na jakou pomoc mají nárok rodiče samoživitelé?
10. dubna 2020: Co potřebují senioři, kteří jsou nejohroženější skupinou?
14. dubna 2020: Nouzový stav zasáhl i studenty. Kde si můžou přivydělat?
15. dubna 2020: Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Jak ho vybírat?
16. dubna 2020: Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu?

Úřady práce jsou otevřené jen dva dny v týdnu a je nutné se předem objednat. Jenže to je pro lidi žijící třeba na ubytovnách problém, protože často nemají přístup k internetu ani kredit. Když teď potřebují požádat na úřadu práce o dávky, pomůžou jim zdarma třeba sociální pracovníci Člověka v tísni.

Mají divadla či galerie nárok na pomoc v nouzovém stavu? Ptali jste se experta z ministerstva kultury

Číst článek

Ten člověk nás může prozvonit a my mu zavoláme zpět. Jsme schopni online vyplnit dané formuláře, zkusíme se s úřednicí spojit a materiály, které online vyplníme, na úřad zašleme. Snažíme se tomu člověku pomoci i v tom, aby věděl, jaké dávky existují a na jaké, a za jakých podmínek má nárok,popisuje Radiožurnálu poradkyně z Ústí nad Labem Radka Kunešová.

Dodává, že potřební mohou od organizace získat také potraviny nebo hygienické pomůcky. Pomoc mohou lidé nalézt například i u Poradny pro občanství nebo třeba Charity České republiky.

Můžeme je podporovat při vyjednávání jak s vlastníky bytů, tak třeba se zaměstnavateli,doplnila Marta Šosová z Oblastní charity Blansko. Najít náhradní bydlení je teď složitější, protože azylové domy kvůli šíření nákazy koronavirem většinou nepřijímají nové klienty.

Městské byty

V důsledku opatření proti šíření koronaviru někteří nájemníci přišli o příjem nebo o jeho část. Řada měst a obcí už přistoupila k odložení splátek nájemného – například Pardubice, nebo některé pražské městské části. Radnice podle místopředsedy Svazu měst a obcí Pavla Drahozvala uvažují i o tom, že část nájemného lidem prominou.

Jak zaplatit nájem v době nouzového stavu? Právník Jakub Svoboda odpovídal v online chatu

Číst článek

Určitě není nic proti ničemu, když budou radnici informovat a řeknou jí, že jsou v kritické životní situaci, že třeba mají výpadek v příjmu, protože jeden nebo i oba manželé kvůli koronaviru nechodí do práce. V těchto případech prosíme o prominutí či snížení.

Nájemníci bez příjmů by mohli být do konce července chráněni před výpovědí z bytů. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce roku. Počítá s tím vládní návrh zákona, který schválila sněmovna. Senát jí ho ale ve čtvrtek vrátil s úpravami. V důsledku poklesů příjmů je taky možné požádat o příspěvek na bydlení.

Dávky v hmotné nouzi

K základním dávkám patří ty v hmotné nouzi – příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, ale také mimořádná okamžitá pomoc. Tu je podle ministerstva práce a sociálních věcí možné využít i na pokrytí základních životních potřeb jako jsou jídlo, nájem nebo i telefon.

Jde sice o jednorázovou dávku, ale podle mluvčí ministerstva Kristýny Křupkové může být během nouzového stavu poskytnuta opakovaně.

Nouzový stav zasáhl i studenty. Expert odpovídal, kde si můžou přivydělat a na jaké úlevy mají nárok

Číst článek

Během mimořádných opatření se nebudou pro nárok na výši mimořádné okamžité pomoci detailněji zkoumat sociální a majetkové poměry. Bude se hodnotit příjem a dostupné finanční prostředky, které má žadatel a jeho rodina k dispozici na uhrazení nezbytných výdajů.

Dávku by tak mělo teď být snazší získat. Úředníci ji ale schvalují individuálně a je takzvaně nenároková. Stát přijal i některé další úlevy. Lidé pobírající přídavek na dítě, příspěvky na bydlení nebo zvýšený příspěvek na péči nemusí za první letošní čtvrtletí dokládat své příjmy a náklady.

Úřady jim dávky vyplatí podle předchozích údajů. Uchazeči o zaměstnání se pak mohou do evidence hlásit i na dálku. A část dávek, dříve vyplácených ve stravenkách, stát od března posílá na účet.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme