Téměř 350 000 živnostníků požádalo do středy o příspěvek od státu. Finanční správa vyplatila 6,5 miliardy

Finanční správa přijala do středy 348 970 žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ). Z toho vyřídila 309 970 žádostí a vyplatila 6,5 miliardy korun. Průměrná částka na jednu žádost je tak 24 758 Kč, uvedla správa na twitteru.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Statistiky takzvané pětadvacítky k 22. dubnu

Statistiky takzvané pětadvacítky k 22. dubnu | Zdroj: Finanční správa ČR

OSVČ mohou o příspěvek žádat od konce minulého týdne. Za období od 12. března do 30. dubna činí maximální příspěvek 25 000 korun, tedy 500 korun denně. Ministerstvo financí odhaduje, že o příspěvek by mohlo požádat až 700 000 OSVČ.

Příspěvky pro podnikatele a živnostníky dubnem nekončí. Musí ale podepsat nové čestné prohlášení

Číst článek

Ve středu pak sněmovna schválila, že příspěvek bude stát vyplácet i po 30. dubnu, a to opět 500 korun denně. Zákon umožní příspěvek vyplácet až do uvolnění všech opatření omezujících OSVČ. Vláda s nimi zatím počítá do 8. června.

Podnikatelé mohou požádat o příspěvek e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady.

E-mailem dorazilo zatím 209 832 žádostí, datovou schránkou 65 428 žádostí, poštou a přes podatelny 71 596 žádostí a elektronickým podáním 2114 žádostí.

Příspěvek je určen nejen živnostníkům, ale i dalším obdobným samostatným profesím. Příspěvek nepodléhá exekuci ani dani z příjmů. Na návrh skupiny sedmi poslanců rozšířila ve středu sněmovna okruh příjemců příspěvku tak, že na něj dosáhnou i OSVČ, které současně s tím pracují v zaměstnaneckém poměru jako pedagogové.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme