Provoz pražského letiště klesl až o 88 procent. Z Ruzyně létají jen dvě stálé linky do Minsku a Sofie

Letecký provoz na pražském letišti nadále klesá, v posledním březnovém týdnu se meziročně snížil o téměř 88 procent na přibližně 312 letů. Letiště proto omezuje provoz částí obou terminálů. Roste naopak provoz nákladních linek, zejména kvůli převozu zdravotnického materiálu. V úterý o tom informovalo Letiště Praha. Pražské letiště má nyní pouze dvě pravidelné linky, a to do Minsku a Sofie, nadále však zůstává v provozu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, Terminál 2

Letiště Václava Havla, Terminál 2 | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Drtivá většina pravidelných linek byla kvůli koronavirové krizi zrušena. Kvůli nutným úsporám letiště postupně utlumuje svůj provoz. V prvním terminálu je provoz nyní soustředěn do prstu B. V Terminálu 2 jsou omezeny některé části infrastruktury, například informačních přepážek nebo centrální bezpečnostní kontroly, která je v provozu jen na určené nepravidelné odlety.

Letiště Praha se stalo terčem několika kybernetických útoků. Všechny se podařilo odvrátit

Číst článek

Zatímco běžný provoz letiště je minimální, roste důležitost cargo letů. Celkový objem odbaveného nákladu na nákladních letech, včetně pravidelných nákladních linek, na letišti v posledním měsíci meziročně vzrostl o 26,5 procenta. Letiště má klíčovou úlohu zejména pro dodávku zdravotnického materiálu. Za poslední měsíc zde přistálo 44 speciálních letů s nákladem zhruba 1200 tun zdravotnického materiálu.

Letiště bylo dosud také cílem 33 repatriačních příletů a odletů cestujících ze zahraničí. Do Česka tak přicestovalo přes 3600 lidí, do zahraničí naopak odletělo přibližně 900 cizinců.

Z Podhořan do celého Česka. Přes malé letiště na Chrudimsku proudí tisíce ochranných štítů

Číst článek

Letiště v minulých měsících zavedlo hygienická a ochranná opatření proti šíření nákazy. Na místech, kde se zpravidla tvoří fronty, jsou například instalované polepy upozorňující na dodržování bezpečných odstupů. Odbavovací přepážky a přepážky informačních služeb jsou vybaveny ochrannými fóliemi. Cestující po příletu obdrží společně s informačním letákem o povinných postupech po příjezdu ze zahraničí do ČR také roušku, pokud nemá svou vlastní. V příletových branách a dalších prostorách sloužících pro odbavení cestujících se také provádí dezinfekce.

Letiště se také s předstihem zásobilo ochrannými a dezinfekčními prostředky. „Každý zaměstnanec má tedy přístup k respirátorům, rouškám, rukavicím a jiným ochranným pracovním pomůckám. Samozřejmostí jsou také dezinfekce. Po celém letišti je rozmístěno více než 250 nádob s dezinfekcí,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme