Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën začíná opět vyrábět. Zaměstnanci projdou školením

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v pondělí po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer kvůli pandemii koronaviru. V pondělí vyrobí asi 300 aut, plná výrobní kapacita je 900 aut. Na plnou kapacitu začne firma vyrábět v pátek, řekl v pondělí mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

Kolín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v pondělí po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer kvůli pandemii koronaviru

Kolínská automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) v pondělí po více než dvouměsíční odstávce obnovila výrobu, kterou přerušila ve středu 18. března večer kvůli pandemii koronaviru | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Od začátku bude TPCA vyrábět na obě dvě směny, do práce se vrátí všichni zaměstnanci. Do práce zaměstnanci přijížděli zhruba od 5.15, směna začala v 6.00. Obnovení výroby provází desítky hygienických opatření, zaměstnanci v pondělí projdou školením, jaká hygienická pravidla mají dodržovat.

U vstupu do závodu jsou instalované termokamery, které monitorují teplotu zaměstnanců. Pokud kamera zaznamená u některého ze zaměstnanců možnou zvýšenou teplotu, je daný člověk znovu přeměřen bezkontaktním teploměrem. Změny se dotkly i provozu městské dopravy, zastávky autobusů jsou rozdělené na příjezdy a odjezdy.

„První, co se stane dneska ráno, když přijdou, bude všem připomenut bezpečností manuál, který jsme používali. Následně bude první výroba několika vozidel, zastavení, potvrzení kvality a v tomto režimu pojedou dnešní obě dvě směny. Od zítřka začneme najíždět na plný výkon,“ řekl v pondělí Paroubek.

Kolínská automobilka TPCA v pondělí vyrábět nezačne. Odstávku prodloužila do 25. května

Číst článek

Do práce se v pondělí vrátí všech zhruba 2500 zaměstnanců, problémy nejsou ani se zahraničními dělníky. „My jsme neměli masivní vlnu cizinců, kteří by odjeli, většina jich zůstala tady, včetně ukrajinských, které máme, to znamená, že žádné problémy neočekáváme,“ řekl Paroubek. V automobilce pracuje 250 až 300 zahraničních dělníků.

Firma má v tuto chvíli podle Paroubka dostatek objednávek, zajištěn je i transport vozidel do zahraničí. TPCA má zajištěné i dodávky dílů. „My jedeme v systému just-in-time, máme zásoby (dílů) na několik hodin, maximálně na den. Zásoby nejsou velké, máme potvrzeno od všech dodavatelů, že dodávky jsou zajištěné,“ řekl Paroubek.

V TPCA pracuje v současnosti zhruba 2500 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice a zároveň zaměstnavatele na Kolínsku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme