Německo koupí podíl ve výrobci vakcín proti koronaviru. Trump měl firmu lákat do USA

Německá vláda vstoupí do německé společnosti CureVac, která vyvíjí vakcínu proti koronaviru. Do firmy vloží 300 milionů eur, tedy osm miliard korun, a získá v ní tak 23procentní podíl. Oznámilo to v pondělí německé ministerstvo financí. Firmu podle dřívějších zpráv lákal americký prezident Donald Trump, aby se přesunula do Spojených států, nebo aby jim lék exkluzivně poskytla.

Berlín Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

testování, koronavirus, vzorky

Ilustrační foto | Foto: Anton Vaganov | Zdroj: Reuters

Ministr financí Peter Altmaier uvedl, že vláda chce v Německu posílit biologické vědy a biotechnologie a že Berlín nebude mít na obchodní strategii CureVac žádný vliv.

Ministerstvo stále neví, kolik lidí se otestovalo na koronavirus. Vojtěch hrozí laboratořím pokutou

Číst článek

Berlín si v květnu v reakci na obavy z dopadů koronavirové krize zajistil nové pravomoci, aby tak mohl zabránit nepřátelskému převzetí německých firem zahraničními společnostmi.

„Chceme vyvinout očkovací látku pro celý svět, ne jen pro jednotlivé státy,“ řekl Christof Hettich, který je jedním z hlavních investorů CureVac, v březnovém rozhovoru pro list Mannheimer Morgen.

Firma pracuje na léku proti koronaviru od ledna. Trump podle nedělníku Welt am Sonntag již dříve lákal CureVac do Spojených států. A pokud by společnost poskytla vakcínu výhradně Spojeným státům, byl prý připraven nabídnout jí vysokou finanční částku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme