Velká Británie chce na covid testovat řidiče kamionů z ciziny, kteří přijedou na déle než dva dny

Řidiči kamionů, kteří přijedou do Anglie z ciziny včetně Irska na déle než dva dny, se budou muset testovat na covid-19. Británie tak chce bránit šíření jakékoli další varianty koronaviru, řekl v neděli ministr dopravy Grant Shapps. Mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix uvedl, že by to v kombinaci s komplikovanými celními procedurami po brexitu mohlo dopravcům situaci zkomplikovat.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn (Aktualizováno: 15:38 28. 3. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování na koronavirus probíhá například pomocí metody PCR výtěrem z nosních dírek

Velká Británie chce testovat na covid některé řidiče kamionů z ciziny (ilustrační foto) | Foto: Johan Nilsson | Zdroj: TT News Agency/Reuters

Řidiči se budou muset nechat otestovat do 48 hodin a pak každých 72 hodin. „Chceme tak mít přehled o jakékoli příští variantě, která by mohla být problematická,“ řekl ministr.

Felix řekl, že povinnost předložit test až po 48 hodinách by v případě standardní země, jako je například Německo, dopravcům problémy nedělalo. V případě Británie by to ale podle něj mohl být problém v případě, že se dopravci budou muset navíc potýkat s celními procedurami, které země zavedla po brexitu.

Premiér Boris Johnson tento týden řekl, že bude zřejmě nutné zpřísnit opatření u těch, kdo budou přijíždět z Francie, což se bude týkat i řidičů kamionů.

Britská vláda chce postihovat bezdůvodné cesty do zahraničí. Hrozí pokutou v přepočtu 150 tisíc korun

Číst článek

Když podobné opatření zavedla v prosinci Francie v reakci na to, že se v Anglii objevila nová a rychleji se šířící varianta koronaviru, způsobilo to na jihu Anglie chaos. Tentokrát už ale úřady věří, že je dostatek rychlých testovacích metod a nic podobného nenastane, napsala agentura Reuters.

Zákaz cest do Británie platí do 17. května, ale pracovníci v nezbytných profesích i řidiči nákladních vozů přes hranici mohou, aby zůstalo zachováno zásobování obchodů s potravinami a průmyslu.

Vládu čeká nyní rozhodnutí, kdy a zda povolí cestování o letních dovolených. List The Sunday Times napsal, že očkování v zahraničí do srpna zřejmě nebude hotové. Podle listu The Sun ministři zvažují zavedení semaforového systému v kombinaci s doklady o očkování a testováním.

Ministr kultury Oliver Dowden v neděli řekl, že zpráva o situaci na evropském kontinentu se čeká začátkem dubna. „Situace ve zbytku Evropy je znepokojující. Musíme zajistit, aby bylo zahraniční cestování bezpečné,“ uvedl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme