Koruna dále posiluje - blíží se 30 korunám za euro

Česká měna pokračovala i ve středu v překonávání nejsilnějších hodnot a postupně zpevnila až na 30,35 Kč za euro. Před 17. hodinou uzavírala na 30,38 Kč/EUR. Už dopoledne česká měna zdolala předchozí rekord, když prolomila hladinu 30 korun 50 haléřů za euro. Z úvodních 30 korun 60 haléřů vůči jednotné evropské měně zpevnila na nové maximum 30 korun 48 haléřů za euro. Podle expertů poptávka po korunách stále trvá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Vůči dolaru se domácí měna obchodovala dopoledne zhruba na včerejší závěrečné hodnotě 34,65 Kč za dolar, což je její nejsilnější úroveň od října 1999.

Ekonomové předpokládají, že na tuto situaci by měla Česká národní banka zareagovat minimálně slovní intervencí. Podle analytika společnosti BBG Finance Patrika Chovance posiluje koruna dlouhodobě a těžko se to dá změnit. "Koruna má k nelibosti exportérů všechny předpoklady k dalšímu dlouhodobému posilování a ani Česká národní banka ani případná prohlášení vlády tento trend nezmění. My jako běžní spotřebitelé to samozřejmě pocítíme v pozitivním slova smyslu. Naše případné zahraniční dovolené budou tím posilováním koruny vůči euru samozřejmě levnější. Naopak všechny výrobky české, které se exportují do zahraničí, budou samozřejmě dražší."

Hlavní ekonom České spořitelny Pavel Kysilka považuje případné intervence centrální banky za prospěšné. Podle něj by se ale měla banka ze svých kroků poučit, protože ne všechny její zásahy v uplynulých měsících měly úspěch.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kysilka o případné intervenci ČNB

"Určitě bych uvažoval o intervencích a určitě bych se do nich pustil jenom v případě, že bych si byl jistý - nebo kdyby existovala rozumná pravděpodobnost -, že budu úspěšný." Za důležitou také Kysilka pokládá koordinaci případných kroků, například verbální intervence, s výroky vládních činitelů a ministerstva financí.

Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme