Koruna je nejsilnější za 3,5 roku. Čechům se zlevňují nákupy v cizině

Pokud vyčkáváte s výměnou eur na dovolenou, už nemusíte. Právě teď je podle analytiků ten prvý čas. Koruna je totiž nejsilnější za posledních 3,5 roku. Všechno zboží a služby jsou tak pro Čechy v cizině levnější.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Česká koruna posílila vůči euru na rekordních 26 korun a devět haléřů. Takový byl kurz koruny v pondělí odpoledne. V úterý dopoledne se obchoduje dokonce za 26 korun a 14 haléřů.

„Je to dobrý ekonomický růst. Dále se daří například zahraničnímu obchodu, spotřeba domácností je silná. V podstatě ekonomika v současné době netrpí žádnou zásadní makroekonomickou nerovnováhou a náš klíčový obchodní partner eurozóna, zejména Německo, také vykazují velice solidní výsledky," vysvětlil Radiožurnálu hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda důvody, proč je koruna tak silná.

Koruna je nejsilnější od intervencí. Podle analytičky do srpna prolomí 26 Kč za euro

Číst článek

Od dubna, kdy Česká národní banka ukončila umělé oslabování koruny, posílila česká měna vůči euru téměř o celou jednu korunu.

Je tedy nejvýhodnější čas k výměně eur. Podle bank je ale nejlepší kombinovat při platbách v zahraničí jak hotovost, tak placení kartou. Výhodnost totiž závisí na mnoha věcech - třeba na částce, kterou platíme, u jaké banky máme účet, nebo třeba v které zemi jsme.

Obecně ale platí, že je lepší využívat kartu k placení větších obnosů přímo u obchodníků. Třeba výběr peněz z bankomatů je velmi drahý. Poplatek za něj se může vyšplhat i na desítky korun, které klient bance zaplatí. Proto je lepší si ještě před cestou zjistit všechna pravidla své banky, která platí v zahraničí.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme