Za euro už lidé zaplatí méně než 26 korun. Silnější byla česká měna naposled před covidem

Česká měna ve středu dopoledne posílila pod 26 Kč/EUR, poprvé od doby před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru loni v březnu. Vyplývá to z informací na webu Patria Online. Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka může mít vliv na kurz vyjádření guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka o možnosti zvýšení úrokových sazeb.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká koruna (ilustrační foto)

Česká koruna (ilustrační foto) | Foto: Matěj Skalický | Zdroj: Český rozhlas

Podle Vlka se do povědomí investorů postupně dostává předpoklad, že koruna se letos může stát jednou z mála měn, u níž poroste úročení. „Naposledy na možnost zvýšení sazeb upozornil v rozhovoru guvernér Rusnok,“ doplnil.

Úroveň 26 Kč/EUR bude i nadále psychologický milník, který bude působit pro trh jako magnet a cena bude mít tendenci se k němu vracet, doplnil makléř a obchodník s měnami Purple Trading Štěpán Hájek. Bude tomu tak podle něj alespoň do té doby, než se uvolní restrikce a rizika v ekonomice začnou rychleji opadávat. Vzhledem k inflačnímu očekávání a flexibilitě ČNB není vyloučeno ani zvýšení úrokových sazeb, což by korunu mohlo rychleji dostat směrem k 25 Kč/EUR, podotkl.

Koruna posílila na hodnoty z loňského září. Investoři očekávají zvýšení úrokových sazeb

Číst článek

Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, zůstala i po prosincovém zasedání bankovní rady ČNB na 0,25 procenta. Rusnok v rozhovoru otištěném v deníku E15 uvedl, že nastavení sazeb zatím není potřeba měnit. Připustil ale možnost zvýšení sazeb do konce letošního roku, i když pomalejším tempem, než uváděla listopadová prognóza ČNB.

Podle analytika společnosti Akcenta CZ Miroslava Nováka bylo jen otázkou času, kdy koruna zamíří k hladině 26 Kč/EUR. V nejbližších dnech očekává spíše návrat koruny zpět nad hranici 26 Kč/EUR, v řádu měsíců je ale podle něj tato úroveň pravděpodobně udržitelná. „Důvodem je primárně měnová politika České národní banky, kdy čeští centrální bankéři i nadále signalizují scénář zvyšování úrokových sazeb,“ doplnil.

Česká měna zakončila proti euru loňský rok kolem 26,20 Kč/EUR, oslabila během něj vlivem epidemie koronaviru zhruba o tři procenta. Od počátku letoška ale postupně posiluje.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme