Koruna láme opět rekordy

Dopoledne česká měna posílila na hladinu 33 korun 12 haléřů za euro, což je historicky nejsilnější kurs. V přepočtu to odpovídá úrovni 16 korun 94 haléře za marku. Jak ČRo 1 - Radiožurnálu řekl dealer Komerční banky Luboš Kolařík, před polednem pak koruna mírně korigovala na úroveň 33,20 za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Luboš Kolařík se domnívá, že z dlouhodobějšího hlediska bude koruna posilovat dál pod hranici 33 korun. "Ti hráči na trhu teď mají samozřejmě strach, protože Česká národní banka, ať už přímo, nebo myslím si, že brzy začne i nepřímo, slovně korunu podporovat, takže je to teď takové nervózní", popsal situaci Luboš Kolařík.

Podle ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka nemohou ale ani intervence České národní banky, které jsou navíc nákladné, trend posilování koruny zvrátit. Jak přitom upozorňuje, silná koruna dělá stále více vrásek na čele hlavně našim exportérům. "Další posilování koruny vůči zahraničním měnám poškozuje naše vývozce, především ty, kteří vyvážejí do zemí EU, a snižuje jejich konkurenceschopnost na tamních trzích. V současné době, kdy nastupuje evropská ale i světová recese, to může dále prohloubit nerovnováhu obchodní bilance naší republiky".

Pavla Kvapilová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme