Koruna láme rekordy

Naše měna v tomto týdnu opět lámala rekordy. Naposledy své historické maximum posunula v pátek, když k jednotné evropské měně posílila na 28 korun a 22 haléřů. Přestože obchodování nakonec ukončila o desetník slabší, stále se pohybuje na historicky nejvyšších úrovních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

To se nelíbí zejména našim exportérům, kterým posilující koruna prodražuje jejich produkci na zahraničních trzích. Na to, že silná koruna může být pro naše hospodářství problém, už ale upozorňují i někteří ekonomové. Petr Zahradník, ekonom České spořitelny, se však nedomnívá, že by současné zhodnocení koruny mohlo naše hospodářství nějak ohrozit.

"Osobně se nedomnívám, že naše ekonomika je až tak silně závislá na tom, jak silný kurz koruny bude. Naše produkty jsou schopny konkurovat spíše kvalitou než cenou. Cenová konkurenceschopnost byla důležitá na počátku 90. let a nutně s postupujícím vstupem do eurozóny kurz koruny bude posilovat. Je otázka, jak rychle. Je jasné, že tento překotný růst může znamenat problém pro exportéry, ale v delším časovém období se mu nevyhneme," řekl ekonom.

Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme