Koruna oslabila vůči euru i dolaru, v roce 2012 prý ale posílí

Česká měna stále oslabuje. Dnes dopoledne koruna prolomila úroveň 20 korun za dolar a je proti americké měně nejslabší od loňského července. Také vůči euru si pohoršila, a to o čtyři haléře na 25 korun a 83 haléřů za euro.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše v oslabování české měny hraje roli fakt, že Česká republika je stále částečně vnímána jako rozvíjející se trh.

„Spolu s dalšími měnami regionálními, které jsou považovány za rozvíjející se trhy, jako je Maďarsko a Polsko, oslabuje sice méně než tyto měny, to znamená zlotý a forint, ale přesto oslabuje. Pořád je Česká republika vnímána jako poněkud riziková,“ vysvětlil ve Světě o druhé Mokráš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o druhé Rádia Česko byl analytik České spořitelny Luboš Mokráš

V příštím roce by ale prý česká koruna vůči dolaru i euru dále oslabovat neměla.

„Poměrně brzo hlavně u eura dojde k obratu a koruna se začne vracet na silnější úrovně, a v průběhu přístího roku se dostane nejen pod 25 korun za euro, ale bude atakovat opět i hranici 24 korun za euro,“ uvedl Mokráš.

V případě dolaru je ale podle Mokráše situace složitější. Bude záležet na vývoji dluhové krize v Evropě a důvěře investorů v euro. Pokud bude důvěra nízká, může koruna vůči euru ještě oslabit.

Značná část českého zahraničního obchodu se odehrává s eurozónou, českou měnu tak ovlivňují spíše zahraniční faktory. Vliv ale může mít i domácí ekonomika.

„Pokud by se ekonomika dostala do nějakých výraznějších potíží, tak to pochopitelně koruně přitíží a způsobí to, že koruna bude slabší. Což na druhou stranu slabší koruna bude částečně pomáhat ekonomice a trochu zmírňovat dopady dluhové krize v Evropě,“ popsal Mokráš.

Slabší koruna podporuje export, protože ceny českých výrobků v zahraničí jsou nižší, prodražují se ale ceny produktů z dovozu.

Naďa Bělovská, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme