Koruna posunula historický rekord vůči dolaru

Naše měna začala nový týden na dalším historickém rekordu vůči dolaru. Americká měna teď stojí pouze 24 korun a 57 haléřů. Dosavadní maximum z minulého týdne tak posunula o více než 30 haléřů. Dolar totiž neustále oslabuje na světových trzích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Minulý týden koruna prolomila hranici 25 korun za dolar a následně posílila až na 24,90 Kč/USD. Důvodem je vysoká cena ropy, která může zpomalit růst americké ekonomiky, blížící se americké prezidentské volby s nejistým výsledkem a vysoký schodek americké platební bilance.

I když investoři nemohou tyto faktory dále přehlížet, ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next finance považuje jejich reakci za poněkud přehnanou a očekává, že kurz koruny vůči dolaru na současných silných úrovních dlouho nevydrží.

"Momentálně by dolar mohl oslabit až k 1,30 dolaru za jedno euro. To by při příznivé konstelaci mohlo znamenat posílení koruny až na 24 korun za jeden dolar. Po několika dnech by se koruna měla vrátit až k 25 korunám za dolar," odhadla Šichtařová.

Martin Hromádka, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme