Koruna prolamuje další rekord vůči dolaru

Česká měna má další rekord k dolaru. Dostala se až na 23 korun a 86 haléřů za americkou měnu. Důvodem je podle ekonomů další pád dolaru vůči euru. Česká měna zpevnila i vůči měně evropské - 31 korun 24 haléřů za euro. Je to nejsilnější hodnota od poloviny letošního července. Jak dodávají analytici, pomohly tomu spekulace kolem privatizace Českého Telecomu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka způsobilo dnešní zhodnocování koruny zejména včerejší oslabování dolaru na světových trzích, na které mohla koruna kvůli včerejšímu státnímu svátku zareagovat až dnes. "Americký dolar ztrácí především kvůli problémům s americkým zahraničním obchodem a běžným účtem platební bilance, kde se deficity pohybují na historicky nejvyšších úrovních. Pro nejbližší období hrozí, že trend bude dále pokračovat a dolar bude slábnout a je tedy i riziko, že si česká koruna polepší k úrovním 23,50 za dolar."

Kurz koruny vůči euru momentálně ovlivňují hlavně spekulace o tom, jakým způsobem stát nakonec prodá svůj podíl v Českém Telecomu. Podle posledních informací se zdá, že většina členů vlády preferuje prodej přes kapitálový trh a to naši měnu podporuje. Zahraniční investoři totiž mají o naše cenné papíry zájem a prodej akcií Telecomu přes burzu by dále zvýšil jejich poptávku po koruně. Podle Vejmělka proto bude pro korunu rozhodnutí o prodeji Telecomu klíčové. "Pokud by česká vláda skutečně rozhodla o prodeji Českého telecomu před trh, dá se předpokládat, že si česká koruna vůči euru ještě polepší. Za tohoto předpokladu by kurz české koruny mohl směřovat k 31 korunám za euro."

Markéta Kaclová, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme