Koruna znovu mohutně posílila

Koruna v úterý mohutně posílila na historický rekord 30,15 Kč za euro. Centrální banka se vytratila z trhu, takže se podle analytiků okamžitě vrátil trend posilování domácí měny. Trh zřejmě dospěl k názoru, že riziko z intervencí národní banky není už tak velké. Trh je ale nervózní a obchodníci nechtějí tipovat, jaký bude další vývoj.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Současné rychlé posilování koruny neodpovídá podle centrální banky podmínkám a možnostem domácí ekonomiky. Jak řekl viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer, toto tempo zhodnocení je pro ekonomiku riskantní a škodlivé. Podle něj může centrální banka kdykoli přistoupit k intervencím.

"Domnívám se, že koruna opravdu nadměrně posílila. To posilování začalo s očekáváním velkého přílivu deviz do ekonomiky, a tím, že centrální banka zaujala přístup k privatizačním výnosům státu ve směru, že je bude kupovat, tak se změňují peněžní toky ve směru, že nebude takový velký přebytek deviz na finančním účtu platební bilance, a to znamená, že tlaky na posílení směnného kurzu budou slabší," řekl Radiožurnálu Niedermayer.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Niedermayer o kursu koruny

Niedermayerovo prohlášení nebylo myšleno přímo jako slovní intervence, přesto po něm měna mírně oslabila na úroveň 30 korun 30 haléřů. Před koncem obchodování se trend začal opět otáčet a kurz skončil na úrovni 30 korun 18 haléřů.

Už čtyři desítky tuzemských podniků se připojily k takzvané Trutnovské výzvě. Žádají v ní vládu a centrální banku, aby zasáhly proti silné koruně. Varují, že zvýšené náklady a nižší tržby způsobené silnou domácí měnou povedou k omezení rozvoje českých firem a k propouštění. Tvrdí, že nynější posilování kursu je umělé a dočasné a návrat k normálu může být bolestný pro celou společnost.

Markéta Kaclová, Jana Zemanová, Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme