Kontrolní úřad: Finanční správa se korunovými dluhopisy zabývala pozdě, případy už byly promlčené

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na korunové dluhopisy. A finanční správa podle něj v tomto případě pochybila. Možnostmi jejich zneužívání se totiž podle kontrolorů začala zabývat pozdě. Některé případy už tak byly promlčeny a finanční správa kvůli tomu mohla přijít o peníze. Generální finanční ředitelství to ale odmítlo.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nku_danelova3_180220-222311_mos.jpg

Výnosy z dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny se podle dřívější legislativy nemusely danit, respektive daň byla po zaokrouhlení směrem dolů nulová. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Český rozhlas

„Finanční správa se možnostmi zneužívání korunových dluhopisů začala zabývat až v roce 2017, a to na základě informací médií, veřejnosti nebo výsledků jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny,“ informoval v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Daň z příjmů pod lupou. Finanční správa bez rozmyslu zatížila poplatníky papírováním, tvrdí kontroloři

Číst článek

Do té doby korunové dluhopisy prý jako rizikovou oblast neidentifikovala. A to byla podle kontrolorů chyba.

„Důsledkem toho bylo, že nejméně u 15 prověřovaných subjektů uplynula lhůta pro možné doměření daně,“ dodal NKÚ.

Generální finanční ředitelství se ale proti takovému závěru důrazně ohradilo s tím, že je zjednodušený. Finanční správa prý dluhopisy dlouhodobě monitoruje, kontroluje a doměřuje, případy řeší soudy.

„Až dosud nikdy nebylo potřeba tento titul doměrku evidovat samostatně jenom proto, aby se Finanční správa mohla obhajovat před útoky z nečinnosti,“ uvedlo Generální finanční ředitelství.

„Podněty veřejnosti či médií jsou běžným zdrojem informací, využívaným v rámci kontrolní činnosti Finanční správy, a nelze ho hodnotit jako nesprávný,“ dodalo.

Babiš a korunové dluhopisy

Finanční správa přitom přímo podléhá ministerstvu financí, které od ledna 2014 do května 2017 vedl šéf ANO Andrej Babiš, stávající premiér, který ročně na výnosech z korunových dluhopisů Agrofertu inkasuje 90 milionů korun.

V roce 2013 a 2014 nakoupil postupně desetileté obligace koncernu Agrofert za zhruba 1,5 miliardy korun. Už dříve řekl, že k jejich nákupu využil své předchozí příjmy. Když se ho pak novinářka České televize na tyto příjmy ptala, opáčil jim mimo jiné slovy „Sorry jako“.

Kvůli korunovým dluhopisům také předloni nastal rozkol ve vládě, a to kvůli sporu tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD a někdejšího ministra financí Babiše.

Sobotka ho obvinil z pokrytectví a na svém facebooku v souvislosti s korunovými dluhopisy napsal, že Babiš „důkladně oje... český stát“. Babiš se bránil, že jde o snahu ho politicky zlikvidovat.

Kvůli nejasnostem nejen kolem korunových dluhopisů dokonce hrozil pád Sobotkova kabinetu, nakonec ale došlo jen odchodu Babiše z vlády.

Na Agrofert kvůli korunovým dluhopisům dokonce mířila trestní oznámení. Policie je ale loni v srpnu odložila, jak už dříve upozornil server iROZHLAS.cz

Babiš už holding Agrofert oficiálně nevlastní, kvůli zákonu o střetu zájmů ho převedl do svěřenských fondů. Nicméně organizace Transparency International dlouhodobě upozorňuje, že na dění v holdingu má nadále vliv. Premiér to ale odmítá. Kvůli možnému střetu zájmů nicméně prověřují Babiše nejen úřady v Česku, ale i Evropská komise.

O korunových dluhopisech

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině devadesátých let.

488 kontrol kvůli korunovým dluhopisům, trestní oznámení na Agrofert policie odložila

Číst článek

Výnosy z dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny se podle dřívější legislativy nemusely danit, respektive daň byla po zaokrouhlení směrem dolů nulová.

Kličku v zákoně o daních z příjmů poprvé použil v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Stát tehdy vydal korunové dluhopisy pro obyvatele za 67 miliard korun. Během let 2011 a 2012 pak takové dluhopisy vydalo po vzoru státu zhruba 440 firem za celkem 121 miliard korun.

Možnost vydávat cenné papíry v nominální hodnotě jedné koruny skončila změnou zákona v roce 2013. Směrem dolů se začala zaokrouhlovat až celková částka daně ze všech vlastněných dluhopisů. Změna však neplatí zpětně.

Ministerstvo financí ovšem nyní chystá změnu obecnějšího rázu. Povaha dluhopisů by tak podle resortu na jeho zdanění neměla mít vliv. Novela je součástí daňového balíčku, který by měl platit od roku 2020, jak již dříve informoval iROZHLAS.cz.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme