Korunové dluhopisy od své firmy nakoupil také Jančura. Operace existuje zřejmě jen na papíře

Korunové dluhopisy za 900 milionů korun vydala ke konci roku 2012 také společnost Student Agency holding podnikatele Radima Jančury. Emise úročená 12 procenty se splatností na 20 let však existuje pouze na papíře, žádné peníze do společnosti fakticky nepřitekly, píše server Hlídací pes. Kritice kvůli daňovým machinacím v souvislosti s dluhopisy dosud čelil hlavně ministr financí Andrej Babiš z ANO. Vedle Agrofertu přitom daňové výhody využilo dalších více jak 400 firem, jak upozornil server iROZHLAS.cz

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Jančura, podnikatel

Radim Jančura, podnikatel | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Společnost Student Agency holding - tehdy se základním jměním dva miliony korun - vydala daňově výhodné dluhopisy 14. prosince 2012, tedy jen několik týdnů po svém vzniku. O tři dny později podle serveru Hlídací pes tato společnost od Radima Jančury koupila jeho firmy Student Agency, Orbix a DPL real a zaplatila za ně podle účetní závěrky zmíněnými korunovými dluhopisy. Obligace se tak nikdy nedostaly na trh.

Výsledkem operace bylo podle analýzy právníka Aleše Rozehnala pouze snížení daňové zátěže společnosti Student Agency holding každoročně o 108 milionů korun, a to až do roku 2032. Stejná částka by přitom mohla na úrocích plynout Radimu Jančurovi, aniž by ji musel danit (pokud by dluhopisy držel jako fyzická osoba, na dani by ušetřil 16,2 milionu korun).

Vlastnická struktura se přitom podle Rozehnala nezměnila, Jančura do ní vsunul jen mezičlánek v podobě zastřešujícího holdingu. Transakci server proto označuje za „papírovou hru", jejímž výsledkem je pouze menší daňová povinnost.

K případu Jančury se na Twitteru vyjádřil také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD):

Jančura machinace odmítá

Mluvčí společnosti Aleš Ondrůj však nadále trvá na tom, že dluhopisy jsou určeny k financování železniční dopravy. „Převedení Student Agency (SA) na holdingovou strukturu, stejně jako emitování dluhopisů od začátku souviselo výhradně s plánovanou expanzí – zejména v oblasti železniční dopravy," uvedl Hlídacímu psu.

Výnosy z korunových dluhopisů, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení, by se mohly nově danit. Alespoň to navrhuje ministr financí Andrej Babiš (ANO). V úterý se tím zabývala také vláda, k návrhu šéfa státní kasy zaujala neutrální stanovisko. Babiš čelí kvůli korunovým dluhopisům podezření z daňové optimalizace.

Korunové dluhopisy vydalo během let 2011 a 2012 po vzoru státu zhruba 440 firem za celkem 121 miliard korun. Šlo o soukromé společnosti, bankovní domy i státní podniky. Za dalších 67 miliard korun vydal korunové dluhopisy stát. Podle úřadů šlo o bondy s úrokem až 18,5 procenta a splatností až 50 let.

Kličku v zákoně o daních z příjmů poprvé použil v roce 2011 tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Výnosy z dluhopisů s nominální hodnotou jedné koruny se totiž podle tehdejší legislativy nemusejí danit, resp. daň je po zaokrouhlení směrem dolů nulová.

Resort financí na boom ve vydávání korunových dluhopisů tehdy zareagoval novelizací zákona, podle které od ledna 2013 korunové dluhopisy podléhaly zdanění. Směrem dolů se tak nyní zaokrouhluje až celková částka daně ze všech vlastněných dluhopisů. Změna však neplatí zpětně.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme