Korupční skandál s uhelnými doly v Indii může otřást tamní vládou

Indická vláda čelí podezření ze špatné privatizace uhelných dolů. Podezření na velký korupční skandál, který měl stát připravit v přepočtu o téměř čtyři biliony korun, se objevilo v deníku Times of India. List se opíral o zprávu auditorů. Indická vláda ale nařčení odmítá. Indie je jedním z největších těžitelů uhlí na světě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indická vláda měla korupční privatizací uhelných dolů připravit stát v přepočtu o téměř 4 biliony korun

Indická vláda měla korupční privatizací uhelných dolů připravit stát v přepočtu o téměř 4 biliony korun | Zdroj: ČTK

Lidé, kteří spravovali státní majetek, velmi levně prodali uhelné doly různým soukromým firmám. Podle spolupracovnice Rádia Česko Pavly Jazairiové jde o jasnou korupční kauzu. Je prý ale jen jednou z mnoha, kterými je Indie doslova "prolezlá".

Skandál může tamní vládou sikhského premiéra Manmohana Singha otřást. Opoziční hinduisté tvrdí, že doly patří státu, a navíc by se prý rádi dostali k moci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve Světě o deváté na Rádiu Česko mluvila o korupční kauze spolupracovnice Rádia Česko Pavla Jazairiová

„V Indii se neustále vede těžký konkurenční boj, a ta druhá strana je velmi zajímavá, protože je to v podstatě strana hinduistická. Teď vládne Kongres, a to by měla být laická strana,“ vysvětlila ve Světě o deváté Jazairiová. Zároveň ale dodala, že výměnou vlády se korupce v Indii neodstraní.

Nařčení indického tisku na nějakou dobu negativně ovlivnilo i obchodování na finančních trzích v zemi. I přes korupční skandály ale Indie prožívá velký ekonomický boom, očekává se nárůst až o 7,6 procenta. To však podle Jazairiové představuje i problémy.

„Indie už není chráněné hospodářství, to znamená že venkov z toho může mít obrovské problémy, protože zemědělci v Indii sotva můžou čelit obrovské konkurenci zvenčí a sotva si mohou dovolit takové sadby, taková hnojiva, takové pesticidy a tak dále, takže chudnou,“ upozornila.

Navíc střední třída, které v Indii neustále roste, nakupuje na dluh. „Střední třída si užívá aut a ledniček, ale kupuje to na úvěr, takže je otázka, do jaké míry je to bublina a do jaké míry tato bublina může splasknout,“ doplnila.

Podle statistik navíc stále žije v Indii 52 procent obyvatel země pod hranicí chudoby.

Karolína Koubová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme