Košty čekají změny, u některých možná i konec

Tradiční jihomoravské košty slivovice a pálenek doznají značných změn, některé možná i zaniknou. Nově totiž musí pořadatelé platit ze vzorků, které dostanou od pěstitelů a v rámci degustace prodají, rozdíl mezi základní spotřební daní z lihu a sníženou sazbou, která se odvádí při výrobě v pěstitelských pálenicích. 132 koruny z litru je ale pro pořadatele koštů příliš vysoká částka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slivovice

Slivovice

Většina organizátorů koštů proto zřejmě změní jejich systém. Vzorky nebudou prodávat, ale rozdávat. Nasadí ovšem vysokou cenu za vstupenku. Letos to tak poprvé udělali také na meruňkobraní v Miroslavi, potvrdil tamní místostarosta Roman Volf. "Samozřejmě nadšeni nejsme, ale musíme to brát jako fakt."

O podobné změně, která ale znevýhodní některé hosty, uvažují také v Mikulčicích. Trochu se ale bojí, že opadne zájem návštěvníků a zejména dodavatelů soutěžních vzorků. Kvůli účasti na veřejné degustaci se dostanou do hledáčku zájmu celních úřadů.

V budoucnu by to dokonce mohlo ohrozit existenci některých akcí, míní Jarmila Uhrovičová z pořadatelského týmu Mikulčického koštu. "Já myslím, že ti pořadatelé si zatím nedokážou představit, co to bude za problémy."

Markéta Kaclová, Hana Ondryášová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme