Koukat kolegům na výplatní pásky? EK doporučuje zveřejňování mezd, Česko proto chystá změny

Evropský komise doporučuje členským zemím, aby odtajňovaly výši mezd zaměstnanců. Chce tím snížit nespravedlivé odměňování žen, které za stejnou práci často pobírají méně peněz než muži. Tématem se zabývají pondělní Hospodářské noviny. Průměrně berou ženy ze zemí EU o 16 procent méně než muži. V Česku je rozdíl jeden z největších. I proto se doporučením bude zabývat ministerstvo práce a sociálních věcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michaela Marksová Tominová

Michaela Marksová Tominová | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Česko oproti jiným členským zemím ve zveřejňování mzdových podmínek zaměstnanců zaostává. Muži v porovnání s ženami přitom vydělávají téměř o čtvrtinu více. To je podle Hospodářských novin třetí nejvyšší rozdíl v celé Evropě.

„Když bude o výši platů jasno, může díky tomu vyjít najevo, že firma diskriminuje ženy. Ty se pak budou moci snadněji domáhat nápravy,“ zdůvodňuje své doporučení Evropská komise.

Evropská komise členským zemím v boji s platovou nerovností nic nenařídila, jen doporučila, aby s ní státy začaly bojovat. Například v Německu vládní koalice rozhodla, že lidé ve firmách s více než 200 zaměstnanci se můžou přímo zeptat na výši mzdy svého kolegy.

Ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD chystá v porovnání s jinými státy mírnější úpravy. Podle připravovaného návrhu, který chce vládě předložit během příštího roku, by měly firmy s více než 50 zaměstnanci zveřejňovat průměrnou mzdu na jednotlivých pozicích. Zveřejňování průměrných platů navíc bude nepovinné – návrh Marksové počítá pouze s doporučením.

Možnost zeptat se na odměnu kolegy ale ministryně zatím neplánuje. Podle ní by takový návrh v současnosti v Parlamentu neprošel.

„Česká společnost si s tématem nerovnosti žen pořád neumí poradit, například pro starší muže je to pořád tabu. A starší muži převažují i mezi zákonodárci,“ řekla ministryně.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme