Koupě nemovitosti se prý letos vyplatí. Ceny starých i nových bytů výrazně klesají

Zájemci o koupi bytu by letos mohli podle odborníků výrazně ušetřit. Hypotéky jsou výhodnější a navíc stále roste nabídka volných nemovitostí. Ceny jsou nižší také u novostaveb. Situace je výhodná i pro lidi, kteří si vlastní bydlení ještě před pár lety nemohli dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty, dům (ilustrační foto)

Byty, dům (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Letos jsem se rozhodl kupovat byt hlavně kvůli tomu, že budu končit ve škole. Takže díky tomu jsem začal uvažovat o tom, že bych se trochu víc osamostatnil od rodičů a začal bydlet s přítelkyní,“ vysvětluje student vysoké školy Jan Macháč.

Byt chce kupovat v září. To mu schvaluje i prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. V porovnání s minulými roky jsou totiž ceny opravdu nízko.

„Já si myslím, že kdo potřebuje koupit byt, kdo potřebuje bydlet, tak určitě není vhodná doba to příliš oddalovat. Lidí, kteří kupují byty na investice a kteří by to chtěli koupit co nejlevněji, výrazně ubylo,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Zuzana Petráňová se zajímala o situaci na trhu s nemovitostmi

Na svém cenovém dně jsou především byty v levnější kategorii, tedy ty menší. „Ceny bytů, které jsou předražené, což jsou ceny nad 50 tisíc korun za metr čtvereční, skutečně klesají a klesat budou,“ potvrzuje Evžen Korec z developerské společnosti Ekospol.

Nezáleží tedy na tom, jestli se kupující rozhodne pro novostavbu nebo starší byt v činžovním domě. „U starších nemovitostí a u nekvalitních či předražených nemovitostí k poklesu cen ještě docházet může,“ dodává zástupkyně dalšího z developerů, Veronika Vohralíková z Central Group.

Zájem lidí o nemovitosti je relativně velký, firmy proto výstavbu nových bytů nijak neomezily, spíše naopak. Ustupují nicméně od nabízení různých bonusů, jako je třeba parkovací stání zdarma. Budoucí majitelé se totiž stejně nejvíc rozhodují podle ceny a lokality.

Kupující se naučili smlouvat

Ceny nových bytů klesají v posledních dvou až třech letech také v Brně. I když se původní cena někdy zdá být pořád vysoká, realitní kanceláře musí nabízet slevy, aby byty v novostavbách prodaly. Ještě levněji se dají pořídit nové byty ve zbytku Jihomoravského kraje.

Ale i v Brně se ceny drží vysoko jen v lukrativních lokalitách v centru města. V méně žádaných čtvrtích má kupující velkou šanci na slevu. „Nicméně není to v zásadních sumách, ale v řádu procent,“ říká makléř jedné z realitních kanceláří Dušan Přikryl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktorka Vlasta Gajdošíková zjišťovala, jaký je zájem o byty v Brně

V posledních letech se ukázalo, že se kupující naučili smlouvat. „To, co bylo dřív zvykem, že byly třeba kuchyňská linka nebo parkovací místo zdarma, to bohužel moc netáhne a musí se to projevit v ceně,“ doplňuje Přikryl.

Tuto zkušenost má i Zdeněk Meitner, který v Brně koupil malý byt přede dvěma lety. „To vlastně bylo tak, že jsem napsal makléřce, že se rozmyslím a zhruba do 14 dnů jí dám vědět. A když jsem se jí přes týden neozval, tak ona mi sama napsala, že majitelé jsou ochotni slevit 50 tisíc. Takže hloupý, kdo dává, hloupější, kdo nebere,“ vzpomíná.

Přesto vidí realitní makléř Dušan Přikryl situaci na brněnském trhu s byty dobře. „Staví se menší a střední projekty a poptávka v Brně je, dostupnost bankovních financí je taktéž dobrá, tudíž nevím o tom, že by byl někde v Brně neprodatelný projekt,“ vysvětluje.

„Trošku jiná situace je v okolí Brna a dále. Zde dochází k daleko větším takzvaně cenovým válkám. Ceny musí být daleko nižší a dělají se daleko větší cenové akce,“ dodává.

Malý zájem o mimobrněnské byty potvrzuje starý známý fakt, že Češi neradi dojíždějí za prací. Té je totiž v krajském městě stále víc než kdekoli jinde v regionu.

Vývoj transakcí s nemovitostmi na českém realitním trhu (2008 - 2012) | Foto: ČTK

Alžběta Havlová, Vlasta Gajdošíková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme