Koupě zemědělské půdy bude pro občany EU zřejmě snazší

Cizinci ze zemí Evropské unie zřejmě budou moci snadněji kupovat v České republice zemědělskou půdu. Zájemcům bude stačit zaregistrovat se jako zemědělský podnikatel v místně příslušné zemědělské agentuře. Vyplývá to z novel devizového zákona a zákona o podmínkách převodu pozemků na jiné osoby, které dnes schválila vláda. Proti snazšímu přístupu cizinců k české půdě se dřív vyslovili zemědělci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajina

Krajina | Foto: Jan Rosenauer

Ministr zemědělství Petr Gandalovič zase chtěl prosazovat odklad snazší cesty cizinců k české půdě. Kabinet s ním ale nesouhlasil, Česko by totiž nejspíše čekaly žaloby.

Evropské právo je totiž tomu národnímu nadřazené, potvrdil Gandalovič. "Já bych osobně byl radši, kdyby se ten časový prostor ještě více vytvořil, nicméně, pokud je zde tento argument o právní jistotě, je prostě potřeba abychom ho vzali v úvahu, protože nebezpečí takovýchto nejasností a žalob je v tuto chvíli velmi vážné."

Vláda se novelou devizového zákona a zákona o privatizaci státní půdy zabývala již loni v lednu, kdy jednání přerušila s tím, že nová úprava by do voleb nestihla projít Poslaneckou sněmovnou. Rolníci v tuzemsku z 90 procent hospodaří na půdě pronajaté.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme