Kováci hrozí stávkou

Provoz tuzemských hutnických firem, které jen na Ostravsku zaměstnávají zhruba 20 000 lidí, by již brzy mohla ochromit stávka. Odborářům se totiž nelíbí, že s nimi majitelé hutí odmítají jednat o takzvaných kolektivních smlouvách vyššího typu, od kterých se odvíjejí kolektivní vyjednávání v podnicích. Předsednictvo Odborového svazu Kovo dnes proto pohrozilo stávkou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

stávka

stávka | Foto: Jan Rosenauer

Podle předsedy svazu Jana Uhlíře budou odboráři zatím zkoumat, kolik lidí by se k případné stávce připojilo. "Tento průzkum bude probíhat v průběhu února. Samozřejmě nejsme hysteričtí. Počítáme s pečlivou přípravou. Pokud by naši zaměstnanci souhlasili a byli ochotni se angažovat v této stávce, předpokládám, že někdy kolem vstupu do Evropské unie by odborový svaz KOVO a jeho členové z odvětví hutnictví, mohlo prokázat, že narozdíl od zaměstnavatelů jsme rovněž evropskými odbory a do Evropy patříme."

Vedení Třineckých železáren tvrdí, že se odbory na chybějící smlouvu vyššího stupně jen vymlouvají. Své problémy si podle něj mohou vyřešit individuálně přímo na půdě svých podniků, říká mluvčí železáren Dušana Chrenková. "Generální ředitel Třineckých železáren považuje kolektivní smlouvu vyššího stupně za nepotřebnou."

Markéta Kaclová, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme