Krácení platů manažerů kabinet zatím neprojednal

Vláda zatím neprojednala krácení platů manažerů státních a polostátních firem. Podle dostupných informací by se ale o nových podmínkách pro vyplácení zejména odměn manažerů mohlo rozhodnout již brzy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo financí. Ilustrační foto.

Ministerstvo financí. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Ministr financí Euduard Janota oznámil vznik speciální platové komise, která určí, jakým způsobem by se platy manažerů ve firmách, jako je například ČEZ, České dráhy nebo ČSA, měly snižovat. V některých případech to může být až o 4 procenta.

Ministr tak reagoval na kritiku údajně příliš vysokých platů a benefitů některých manažerů státních a polostátních firem. Na problémy v této oblasti upozornili i reportéři Českého rozhlasu, kterým se podařilo zjistit, že České dráhy hradí svému generálnímu řediteli Petru Žaludovi a desítce dalších manažerů až 100 tisíc korun měsíčně na jejich životní a rizikové pojištění.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vznikající platové komisi mluvil náměstek ministra financí Ivan Fuksa na Rádiu Česko

Devítičlenná komise bude složena ze zástupců asi šesti resortů včetně Úřadu vlády. Rádiu Česko to řekl náměstek ministra financí Ivan Fuksa s tím, že jednotlivá ministerstva mají do dnešního dne jmenovat své delegáty do této komise. Ta začne pracovat na sklonku roku a ministerstvo financí pro ni teď podle Fuksy připravuje zadání.

Už minulý týden se ministr Janota setkal se zástupci státu v nejvýznamnějších společnostech, tedy těch, v niž má stát majetkovou účast více než 33 procent, a informoval je o svých představách.

"My v tuto chvíli připravujeme takové zadání, které rozdělí tyto státní firmy do podobných skupin podle velikosti, podle strategičnosti pro stát, geopolitického významu, a potom na takovéto segmenty firem se budou připravovat konkrétní pravidla," vysvětlil Fuksa na Rádiu Česko.

S konkrétním návrhem, jak upravit platy manažerů státních a polostátních firem, ministr Janota přijde koncem ledna.

Marika Táborská, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme