Krach Union banky má na svědomí výhradně její vedení

Hlavní vina za krach Unionbanky je jednoznačně na jejím bývalém vedení, a zvláště pak na představenstvu. Takový je závěr bankovní komise Sněmovny, jejíž zprávu schválili poslanci. Předseda komise Miloslav Vlček je přesvědčen, že o něco rychleji mohla v Unionbance zasáhnout i centrální banka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Na vině jsou podle Vlčka také chyby v některých zákonech, které nahrávaly někdejšímu managmentu. "Pochybil management. Nebyly dostatečné legislativní normy kvalitní. Další věci byly, že při vstupu těch menších bank, se tam odehrály některé věci, které nebyly úplně v souladu se zákonem."

Návrh občanských demokratů na zřízení parlamentní vyšetřovací komise kvůli krachu Unionbanky ale Sněmovna zamítla. Podle Michala Doktora z ODS je to chyba - mimo jiné i kvůli arbitráži o 10 miliard korun, kterou majitelé banky hrozí. "Jsem velmi zdrženlivý v hodnocení toho, jak může ta soukromá společnost uspět, ale ve chvíli, když tady budeme zápasit o to, kdo může za takovou věc, připomeneme nepochybně vládní koalici, že dnes hlasovala proti zřízení vyšetřovací komise."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme