Krachy bank nebudou podle Evropské komise platit daňoví poplatníci

Záchrana kolabujících bank se nemá podle představ Evropské komise napříště platit z veřejných rozpočtů. Dnes Komise zveřejní návrh rámcových pravidel pro ozdravení nebo likvidaci bank. Nový systém má zaručit, že pád významných peněžních ústavů dlouhodobě neohrozí stabilitu finančního sektoru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Základem nového systému má být prevence, která nemá dopustit divoký bankrot nějaké banky.

U malých peněžních ústavů, jejichž pád neohrozí celý finanční systém, se má jít cestu jejich likvidace. Významné, takzvané systémové banky, má ale čekat řízené rozpuštění.

To bude provázet prodej banky jinému schopnějšímu peněžnímu ústavu nebo například rozdělení aktiv banky na dobré a špatné.

K řešení problémové situace má také patřit vyhazov managementu, který ústav do svízelné pozice přivedl. Na úhradu svých vlastních krachů mají samy banky přispívat do speciálních fondů zřízených na národních úrovních.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme