Kraje by měly mít své zastoupení v Bruselu

Českým krajům by se vyplatilo vlastní zastoupení v Bruselu. Doporučuje to výbor regionů Evropské unie. Některé kraje už své zastoupení mají, například Praha a střední Čechy, jiné o něm uvažují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kraje ČR

kraje ČR | Foto: Jan Rosenauer

Střední Čechy využívají svého člověka v Bruselu jako prostředníka. Ví totiž na koho se obrátit. "Dělá rešerši toho, kam a do kterých dveří vlastně máme s tím konkrétním projektem přijít," popisuje středočeský hejtman Petr Bendl. Zastoupení kraje v Bruselu je sice malé, ale pomáhá.

Trochu jinak je to prý se státem - ten je údajně laxní a na nápady hejtmanů nereaguje. "Spolupráce v této oblasti s ministerstvem pro místní rozvoj je z mého pohledu v podstatě nulová."

Ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek se brání; nevěří, že by jeho lidé něco zanedbávali. "Já předpokládám, že úředníci nic podstatného nezanedbali, a pokud snad ano, tak mi to odhalí audit a uděláme všechno proto, abychom zjednodušili procesy a abychom spolupracovali s kraji."

Nápadu, aby kraje měly své lidi přímo v unii, se ale Paroubek nebrání. Ostatně jako pražský radní před lety zařizoval zastoupení české metropole v Bruselu. "Neříkám, že musí jít všechny kraje touto cestou, protože co si může dovolit Praha, to si některé kraje dovolit prostě nebudou moci, ale chtěl bych věřit tomu, že tohle je ta správná cesta."

Kanceláře regionů přímo v Evropské unii jsou běžné. Nyní tam existuje asi 300 zastoupení.

Dušan Valenta, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme