Kraje se mohou těšit na větší podíl z výnosu daní

Kraje dostanou v příštích letech výrazně větší část vybraných daní. Jejich podíl by se měl zvýšit ze současných tří na 16 procent. Shodli se na tom hejtmani na jednání s premiérem Vladimírem Špidlou. Kraje tak přímo dostanou asi 53 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kraje ČR

kraje ČR | Foto: Jan Rosenauer

Letos je to jenom 12 miliard, zbytek stát regionům dává jako účelové dotace. A kraje, jak připomněl středočeský hejtman Petr Bendl, zatím nemohou samostatně rozhodovat, jak s penězi naloží. "My vlastně dneska doháníme rozhodnutí Poslanecké sněmovny v tom, že převedla na kraje povinnosti, a dneska se začínáme bavit o tom, jak mají být financované, přičemž v tom rozhodně jasno není."

Se samotnou částkou nemají hejtmani větší problém, ale nedokázali se shodnout, kolik peněz a na co vlastně potřebují. Každý kraj je trochu jiný, každý má jiné priority a různou skladbu obyvatel. Některé nejasnosti jsou ale i v tom, co má financovat stát a co regiony. Podle moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského jde například o investice do silnic II. a III. třídy a nebo o spolufinancování projektů regionálního rozvoje. "V objemu zhruba do jedné miliardy korun zůstávají pořád na ministerstvu pro místní rozvoj."

Naopak se podařilo vyřešit financování školství. Střední školy zřizované kraji budou také kraje přímo financovat, o peníze pro základní školy, které zřizují obce, se postará stát tak, jak tomu bylo doposud.

Definitivní znění zákona o rozpočtovém určení daní by vláda měla dopracovat co nejdříve, aby už během léta bylo jasné, s jakými částkami mohou kraje i státní pokladna v příštím roce počítat.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme