Kraje trvají na dodržení memoranda o financování vlaků

Krajští hejtmani se nesmíří s dalším omezením regionální železniční dopravy. Zásadně trvají na dodržení memoranda o zajištění financí pro regionální železniční dopravu, které s kraji uzavřela předchozí vláda Jana Fischera. Nepřipadá podle nich v úvahu, aby se kraje na jejím spolufinancování podílely dalšími 150 miliony korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak

vlak | Foto: Jan Rosenauer

Premiér Petr Nečas ale zpochybňuje závaznost zmíněného memoranda, podle něhož by stát měl dotovat deset let regionální železniční dopravu stanovenou částkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty večerních Ozvěn dne byli ministr dopravy Pavel Dobeš a hejtman Pardubického kraje a místopředseda rady Asociace krajů Radko Martínek

„Pokud budou chtít požadovat dodržení memoranda, tak mohou jít soudní cestou. A to znamená, že my budeme muset velmi bedlivě zkoumat právní posudky, protože by to mohlo mít velmi neblahý a negativní vliv na hospodářský výsledek Českých drah,“ říká ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Podle hejtmana Pardubického kraje a místopředsedy rady Asociace krajů Radko Martínka není možné přistoupit na kompromis, který platné memorandum ruší. Podle něj memorandum zajišťuje krajům modernizaci regionální dopravy:

„Nemůžeme přistoupit na kompromis, který zcela likviduje finanční prostředky, které jsme poskytli Českým drahám na nové vybavení novými vlaky. Tím by se zpochybnil celý tendr evropských peněz pro nákup nových vlaků.“

Memorandum z roku 2009 zaručuje krajům po dobu deseti let roční dotace 2,6 miliardy korun. Tuto částku chce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ročně snížit o 600 milionů korun.

Michaela Vydrová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme