Kraje žádají o půjčky Evropskou investiční banku

Přes jednu miliardu korun získá od Evropské investiční banky Moravskoslezský kraj. Příslušnou smlouvu dnes podepsal jeho hejtman Evžen Tošenovský s viceprezidentem finančního domu Ivanem Pilipem. První stomiliónová částka bude k dispozici už v září. O peníze z EIB ovšem usilují také další kraje: Liberecký a Jihočeský.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Evropské investiční banky

Logo Evropské investiční banky | Foto: Evropská investiční banka

Jednu miliardu a 100 milionů korun si půjčí Moravskoslezský kraj od Evropské investiční banky na opravy dopravní infrastruktury. Smlouvu dnes v Praze podepsal hejtman kraje Evžen Tošenovský a viceprezident banky Ivan Pilip. Peníze budou použity na opravy silnic druhé a třetí třídy a také na opravy letiště v Mošnově.

Podle Pilipa tento úvěr pokrývá přibližně čtvrtinu nutných nákladů. "Hospodaření kraje je velice dobré. To vytváří prostor pro to, abychom spolupracovali do budoucna, pokud jde o čerpání z našich fondů a vytvářeli si předpolí pro to, aby kraj mohl rychle udělat nejnutnější investice a zároveň se připravoval na plánovací období 2007 až 2013, pokud jde o fondy Evropské unie," řekl Pilip Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Podle hejtmana Evžena Tošenovského patří tento způsob půjčky k nejvýhodnějším na trhu. Je totiž možné zvolit dobu splácení a úrok jen mírně přesahuje jedno a půl procenta. Hejtman je přesvědčený, že půjčka kraj neohrozí ani v dalších letech.

O půjčce od EIB uvažují také další kraje

Jihočeský kraj je dalším uchazečem o prostředky z Evropské investiční banky. V současnosti obě strany jednají o smlouvě. Zato Liberecký kraj stále neví, zda si vezme od EIB úvěr na opravu silnic druhé a třetí třídy. Poskytnutí půjčky ve výši 750 miliónů korun totiž banka váže na podmínku, že po dobu splácení úvěru, nebude kraj provádět žádné majetkové převody.

Krajští zastupitelé se proto podle hejtmana Petra Skokana rozhodli prověřit nabídky dalších bank, zejména českých. Mají najít takovou, která zaručí podobně nízký úrok, ale hlavně poskytne lepší nabídku jištění úvěru.

"My se nebojíme, že bychom úvěr neuměli splácet, ale neradi bychom v budoucnu zastupitelstva zavazovali dvacetiletým závazkem, že nesmějí hýbat s majetkem Libereckého kraje. To by mohlo způsobit některé problémy," uvedl hejtman Skokan.

Ivana Bernáthová, David Vandrovec, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme